Kvinnorna – och den stora kärleken

Publicerad 2015-07-18

Sanna Lundell ska nu ta sig an projektet att hitta den stora kärleken, berättar hon i ”Sommar i P1”.

Det kan vara sommarens vackraste och mest berörande prat.

Sanna Lundell levererar insikter och erfarenheter så att man blåser av stolen.

I sin programförklaring säger Sanna Lundell att hennes ''Sommar'' i P1 ska handla om kvinnorna i hennes liv istället för de kända männen hon förknippas med.

Och det blir en del om moster Inger, vars Bismarck-länk hon lät smälta ner och gjuta en ring av med inskriptionen ''Panta rei'' - ''Allt flyter'', och lite om mormor och farmor.

Men mest handlar det om hennes egen resa genom en kaotisk, smärtsam men också kärleksfull barndom över tonåren fram till den människa hon är idag - som har dött många gånger för att kunna leva.

En del av programmet går åt till hennes feministiska uppvaknande men det är framförallt hennes tankar om den heterosexuella tvåsamheten som tar sommarpratet till högsta nivå eftersom det är sällan de tankegångarna hörs.

För Sanna Lundell är det numera en märklig tanke att bara för att man älskar varandra så ska man också äga varandra så till den grad att man ber om lov att få träffa kompisar, vilket jobb man ska ta och begränsar sin partner på en mängd sätt.

Själv ska hon nu ta sig an projektet att hitta den stora kärleken, den som är större än ägande.

Det är också mycket gripande när hon pratar om medberoende, hur hon har tvingats skämmas för sina föräldrar som barn eftersom vi ser på beroendesjuka med förakt och fördömanden.

Så gör vi inte med folk som drabbats av andra sjukdomar, till exempel cancer.

Följ ämnen i artikeln