Mannens brev till terroristerna som dödade hans fru: ”Ni får inte mitt hat”

Uppdaterad 2015-11-19 | Publicerad 2015-11-18

Makens meddelande till terroristerna har delats av över 170 000 personer.

Helene Muyal-Leiris, 35, var ett av dödsoffren i attacken vid Bataclan.

I ett känslostark Facebookmeddelande riktar sig hennes make, Antoine Leris, till terroristerna som dödade hans hustru:

”Ni vill att jag ska vara rädd, misstänksam mot mina medmänniskor, och att jag ska offra min frihet för säkerhet. Men ni förlorar”.

Helene Muyal-Leiris fanns bland de 89 som dödades i konserthallen Bataclan på kvällen fredagen den 13 november.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg, som delats av över 170 000 personer, riktar sig hennes make Antoine Leris till terroristerna som tog hans hustrus liv.

Han beskriver Helene som ”sitt livs kärlek” och skriver att han lovar att uppfostra deras 17 månader gamla son till att bli ”fri och lycklig” eftersom att ”svara på hat med ilska är att falla offer för samma ignorans som gjort er till vad ni är”.

”Ni är döda själar”

Antoine börjar meddelandet med att skriva till terroristerna att ”ni tog livet av en fantastisk människa, mitt livs kärlek och mamman till min son – men ni kommer aldrig att få mitt hat”. Han skriver vidare:

”Jag vet inte vilka ni är och jag vill inte veta, ni är döda själar. Om den här Gud, för vilken ni dödar, skapade oss som hans avbild, så skulle varje kula som träffade min frus kropp ha sårat hans hjärta.

Så nej, jag kommer inte ge er nöjet att ge er mitt hat. Ni har uppenbarligen förtjänat det, men att ge efter för hatet skulle vara samma sak som att ge efter för samma ignorans som har skapat er. Ni vill att jag ska vara rädd, misstänksam mot mina medmänniskor, och att jag ska offra min frihet för säkerhet. Men ni förlorar”.

”Ni får inte vårt hat”

Han fortsätter texten och skriver att han såg sin döda hustru på morgonen samma dag.

”Äntligen, efter dagar och nätter av väntan. Hon var precis så vacker som när hon lämnade oss i fredags kväll, lika vacker som när jag först blev handlöst förälskad i henne för över tolv år sedan.

Självklart är jag förkrossad av sorg. Den lilla segern ger jag er, men smärtan kommer att var kortlivad. Jag vet att hon kommer att vara med oss varje dag och att vi kommer att träffas igen i ett paradis av fria själar, som ni aldrig kommer att få tillgång till”.

Antoine avslutar inlägget, som spridits över hela världen med att han och hans son bara är två, ”men vi är starkare än alla arméer i världen”.

”Nu har jag inte mer tid att slösa på er, jag måste tillbaka till Melvil som håller på att vakna efter sin eftermiddagslur. Han är bara 17 månader gammal. Han kommer att äta sin mat och efter det kommer vi att leka, precis så som vi gör varje dag. Och varje dag av hans liv kommer den här lilla pojken att förolämpa er med sin glädje och sin frihet. För ni får inte hans hat heller.”

Följ ämnen i artikeln