Något glimmade till mitt i snusket

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Egentligen vill jag inte skriva det här. Jag vill inte spä på alla förutfattade meningar, eller framför allt, kanske vill jag inte erkänna vilket förlegat old school-förhållande jag är i. Ibland i alla fall.

Min kille Ola känns som en typiskt ”metrosexuell” och jämställd kille. Han fixar med håret (till och med innan han gymmar), har örhängen (minns nån vad jag skrev förra veckan?) och är noga med sitt yttre.

Han lagar mat, dammsuger, tvättar och diskar. Men, det finns ett men, han lämnar alltid toaletten till mig. Ni vet, skura badkaret, tvätta speglarna, skrubba kaklet, polera handfatet, göra rent toa­stolen och använda äckelborsten i toan.

Han har alltid, på ett eller annat listigt sätt smitit undan. Egentligen vill jag att vi båda ska göra saker självmant, att vi delar ansvaret hemma, ingen ska behöva tjata, men, så här om veckan fick jag nog.

När jag såg tillbaks på de åtta månader vi bott ihop så insåg jag att Ola ALDRIG hade städat på toaletten. Inte en enda gång.

Toaletten såg fruktansvärd ut. Jag ska erkänna att jag hade låtit den förfalla längre än normalt, kanske till och med mycket längre, tänkt att: ”nu får han fan se hur det blir om man inte städar”.

Uppenbarligen hade den taktiken ingen verkan. Det var papper och tops på golvet, damm, fläckar och smuts, tomma flaskor och gamla toarullar. Jag kunde knappt urskilja mig själv mellan prickarna i spegeln.

Ola låg i soffan i rummet intill, jag lutade mig ut och ropade: ”Fy fan vad det ser ut på toaletten nu, det är helt dammigt och smutsigt, har du sett det?” Jag tänkte: ”det där borde väl ta skruv”, sminkade klart mig och gick ut. När jag kom tillbaks var Ola fortfarande i soffan med sin laptop på magen, djupt insurfad i ”My Space”.

Jag suckade, gick in på toaletten och såg mig omkring. Badkarsränderna, spegelfläckarna, dammet, allt var precis som jag lämnat det.

Jag suckade igen och var på väg att lämna badrummet, när jag plötsligt såg nånting glimra i periferin. Nånting vitt, glänsande, skimrade som pärlemor. Mitt i allt snusk bländar nånting nyputsat.

Det kom från toalettstolen.

Det översta lilla porslinslocket, där spolknappen brukar sitta, (och endast det) var skinande rent och nypolerat. Jag gnuggade mig i ögonen, hjärnan började arbeta, på ett par sekunder insåg jag vad som hänt: Ola hade ordagrant gjort vad jag bett om; städat PÅ toaletten.

Ps: Detta är helt sant.

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln