Hälsosam gröt får konkurrens av öl

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-22

Nyttiga gryn kan bli hälsosam öl. Det hoppas forskare på vid Lunds universitetsfilial i Helsingborg.

Helsingborg

Vakna med en gröttallrik och runda av kvällen på puben. Så kan framtidens vardag se ut för den som vill äta nyttigt. De så hälsosamma havregrynen ska nu försöka tas till vara även i öl via forskning inom Lunds universitet.

Nyttan i havre heter betaglukaner och är ett fiber som kan sänka kolesterolhalter och ge jämnare blodsockernivå.

Två portioner havregrynsgröt ger en lagom dagsdos, men kan komma att få konkurrens av ett lättöl.

– Vi försöker få fram en tillverkningsprocess som ger en smakrik måltidsdryck som samtidigt är näringsmässigt och hälsomässigt bra, säger Nils-Bo Nilsson, universitetsadjunkt vid den livsmedelstekniska högskoleutbildningen vid Lunds universitetsfilial i Helsingborg.

Drickbart

En av hans elever, Boban Lukic, driver högskolans minibryggeri som examensarbete.

– Jag är ganska nöjd. Det har blivit ett drickbart öl och det går att göra bättre, säger Boban Lukic.

Själv gillar han vin bättre, men engagerade en femton personers smakpanel som gav hans första havreöl betyg 2–3 av 5.

Godkänt, tycker Lukic, men hoppas höja betygen liksom halten betaglukaner, som inte blivit den bästa, även om nu ölet smakade skapligt.

Inte önskvärda

Att rent havreöl inte bryggs kommersiellt förklarar Nils-Bo Nilsson med att mycket betaglukaner egentligen inte är önskvärda i ölbryggning.

– De bildar en gel som gör silningen svår och vi försöker nu klura ut en process där det steget hoppas över och betaglukanerna i stället behålls så bra som möjligt, säger han.

Forskningen drivs i samarbete med ett livsmedelsföretag specialiserat på produkter med havre i allt från drycker till glass.

En trend

Att göra redan kända livsmedel till ”nyttoprodukter” är definitivt en trend, enligt Livsmedelsverkets professor Åke Bruce. Han säger att många företag ser över sina produkter inför EU:s nya regler som gör det möjligt att föra fram så kallade hälsopåståenden om en vara.

– Vill man hävda medicinska effekter krävs vetenskaplig dokumentation. Det tar tid och är ganska dyrbart, men kan man verkligen visa på effekt så finns ju möjlighet att få en ganska intressant produkt på marknaden, säger han.

Havreölet är bara i början av processen och kan erbjudas som måltidsdryck tidigast om tre år, tror forskarna.

Nya regler för ”hälsomat”

Öl bryggs av malt, humle, jäst och vatten. Forskningsölet använder havre i stället för som brukligt kornmalt.

Britt Ledberg/TT