”Fördelarna med Waran överväger”

Publicerad 2014-07-02

Läkemedelsverket om dödsmedicinen

Varje år dör i snitt 100 personer av biverkningar från läkemedel.

Blodförtunnaren Waran har legat i topp i åratal – trots det finns det inga planer på att dra in medicinen.

– Fördelarna måste överväga nackdelarna. Det tycker vi att de gör, säger Anna-Lena Berggren, tillförordnad chef på Läkemedelsverket.

2013 rapporterades över 6 000 biverkningar till Läkemedelsverket. Av dem utgjordes lite mer än hälften av så kallade allvarliga biverkningar – det vill säga att patienten utsatts för livsfara, invalidiserats eller rent av dött.

Precis som de senaste åren toppar det blodförtunnande läkemedlet Waran listan över mediciner med allvarliga biverkningar. 40 personer misstänks ha dött av läkemedlet i fjol.

– Den här typen av läkemedel används till svårt sjuka patienter med komplicerade sjukdomar. Det rör sig dessutom ofta om äldre patienter, säger Anna-Lena Berggren, tillförordnad chef på enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Kan finnas stort mörkertal

Hon är inte förvånad över vilka mediciner som toppar listan.

– Waran brukar vara den medicin som orsakar flest dödsfall. Men det här är bara de rapporterade biverkningarna, det finns antagligen ett stort mörkertal, fortsätter hon.

Medicinering med Waran måste ställas in med millimeterprecision – annars finns det risk för allvarliga inre blödningar. Liknande risker finns hos många av de andra blodförtunnande läkemedlen som Trombyl och Actilyse.

Inga planer på att dra in medicinen

– En biverkning av Waran är hjärnblödning. Men man ska komma ihåg att när man behandlar med Waran förhindrar man väldigt många strokefall. Läkarna måste dock bedöma risken för den enskilda patienten, säger Anna-Lena Berggren.

Trots de höga dödstalen finns det inga planer på att dra in medicinen – även om det på senare år kommit läkemedel som i många fall kan ersätta Waran.

– Jämfört med Waran har de mindre risk för hjärnblödningar, men för andra blödningar är det ungefär samma risk, säger Anna-Lena Berggren.