Facebook-storm mot rasistisk Pippi-gardin

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2014-09-08

Två mörkhyade barn som fläktar Pippi Långstrump. Det är motivet på gardinen som såldes på Astrid Lindgrens Värld.

Den rasistiska gardinen orsakade kritikstorm på Facebook.

– Vi kan bara beklaga, den är nu borttagen ur vårt sortiment, säger Joakim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Emelie Abrahmsson fick en otrevlig överraskning när hon besökte Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby igår. I souvenirbutiken såg hon en gardin föreställande Pippi Långstrump som fläktades av två mörkhyade barn.

"Som mamma till ett afrosvenskt barn undrar jag hur ni tänker när ni säljer gardiner där bruna barn agerar slavar åt Pippi?”, skrev Emelie Abramsson på Facebook efter sitt besök på Astrid Lindgrens värld.

Efter inlägget har flera personer reagerat på gardinen som upplevs som rastistisk.

"Smaklöst, okunnigt, rasistiskt, förnedrande", skrev en annan person i Facebook-kommentar.

"Beklagar"

– Vi såg det inte på det sättet, vi tänkte inte den tanken. Men jag förstår ju nu att det är olämpligt att ha en bild på de här färgade killar som fläktar Pippi Långstrump, säger Ove Olsson, försäljningschef på Astrid Lindgrens värld, till Sveriges Radio.

Efter kritikstormen backade Astrid Lindgrens Värld och plockade bort Pippi-gardinen ur sortimentent.

– Den här är illustrationen gjordes till böcker som Astrid Lindgren skrev på 1940-talet, vi kan verkligen bara beklaga att den funnits i vårt sortiment, säger Joakim Johansson, vd Astrid Lindgrens Värld, till Aftonbladet.

Skyller på slarv

Han förklarar att Astrid Lindgrens Värld inte står bakom värderingarna som uttryckts på gardinen, och att den skulle ha plockats bort mycket tidigare.

– På grund av slarv har vi missat det, vi kan bara beklaga att den funnits i sortimentet så länge, säger Joakim Johansson.

Efter Emelie Abrahamssons Facebook-tråd gick Astrid Lindgrend Värld ut med en offentlig ursäkt på sin Facebook-sida:

"I våras beslutades att denna gardin skulle utgå ur sortimentet och samtidigt beslutades det att vi inte heller skulle sälja detta i våra butiker. Tyvärr har vi genom en kommunikationsmiss inte tagit bort produkten från vår butik och nätbutik. Detta beklagar vi väldigt mycket och nu under morgonen är dessa saker bort från nätbutik och butik.".

Andra barnfigurer det stormat kring

2012: Tintin-böckerna

Tintin-böckerna "Tintin i Kongo" på Kulturhuset i Stockholm ansågs vara rasistiska och homofobiska.Kulturhusets konstärlige ledare, Behrang Miri, kasatade Tintin-böckerna ur hyllorna. Men inte helt utan kontrovers. Kulturhusledningen drog tillbaka beslutet.

"Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, sa Behrang Miri, som då ledde arbetet med att utveckla Kulturhusets barn- och ungkulturverksamhet.

Belgisk domstol reste för ett år sedan ett krav på totalförbud av ”Tintin i Kongo”. Boken anklagades för rasistiska teckningar som gav en skev bild av Afrika. Men domstolen menade att seriens skapare Georges Remi (Hergé) speglade dåtida värderingar och hans avsikt var inte att anse som rasistisk. Resultatet av den debatten som då blossade upp var att svenska Tintinböcker försågs med ett förklarande förord.

Källa: DN.

2013: Lilla Hjärtat

Stina Wirsén tecknade figur Lilla Hjärtat anmäldes till Justitiekanslern, JK, för hets mot folkgrupp hösten 2012. Kritikerna kallade Lilla Hjärtat för en rasistisk stereotyp och Wirsen bestämde sig för att sluta teckna figuren.

JK beslutade att inte inleda någon förundersökning om hets mot folkgrupp.

Anmälaren ansåg bland annat att figuren Lilla Hjärtat liknande ett så kallat "Blackface"

Följ ämnen i artikeln