Kaj Linna får rekordbelopp i skadestånd

Uppdaterad 2019-04-02 | Publicerad 2018-03-30

Kaj Linna får ett rekordbelopp i skadestånd – totalt 18 miljoner kronor.

Beslutet fattades av justitiekanslern under långfredagen.

– Jag fick det här beskedet för några timmar sedan och jag är glad att JK gick med på det, säger Kaj Linna själv till Dagens Nyheter.

Den numera frikände Kaj Linna – som tidigare suttit i fängelse i 13 år för rånmordet i Kalamark 2004 – får ett rekordbelopp i skadestånd: 18 miljoner.

Det meddelade hans advokat Thomas Magnusson under långfredagen.

– Det har vi tagit i hand på med justitiekanslern. Hur och vilka argument vi använt i den här diskussionen vill jag inte avslöja. Det är en gentlemans agreement  Förhandlingarna har skett i slutna rum mellan JK och Kaj Linna, säger Thomas Magnusson till Expressen som var först med nyheten.

Hela tiden nekat

Det var i somras som Linna friades från misstankarna om att ha överfallit två bröder på deras gård i Kalamark utanför Piteå.

Den äldre brodern mördades och den yngre blev misshandlad.

Kaj Linna dömdes 2005 för mordet men har hela tiden nekat till anklagelserna.

Sedan frikännandet har Linna tillsammans med sin advokat diskuterat skadeståndet från staten och krävt mellan 20 och 25 miljoner kronor.

Linna: Är glad

Och nu är det alltså fastslaget. Ett belopp som Kaj Linna sägs vara nöjd med.

– Han har antagit budet och känner sig tillfredsställd med den ersättningsnivån, säger Thomas Magnusson som varit i kontakt med Linna på mejl.

Linna, som numera bor på Kanarieöarna, bekräftar själv för Dagens Nyheter.

– Jag fick det här beskedet för några timmar sedan och jag är glad att JK gick med på det.

Linna suttit inne längst

Summan kan bli den största som utbetalas i Sverige för en felaktigt dömd person.

Den högsta ersättningen som hittills betalats ut är 12,6 miljoner kronor, vilket gick till en man som var fängslad 2003–2012 för att ha våldtagit och torterat sin dotter.

Linna är den som i modern tid har suttit felaktigt inlåst längst.

Justitiekansler Anna Skarhed bekräftar för TT att det finns ett förslag till en överenskommelse på 18 miljoner, men att det inte är helt klart än.

– Vi har haft en diskussion och det har framförts ett förslag till en överenskommelse, om jag får bekräftelse på att den accepteras så kan jag fatta ett beslut i nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln