Sydkoreas plan: Döda Kim Jong-un

Publicerad 2016-09-24

Sydkorea har en plan för att döda Kim Jong-un om Nordkoreas kärnvapenprogram blir allt för hotfullt.

Precisionsmissiler skulle användas för att slå ut både toppskiktet av landets ledning och militär infrastruktur.

– Vi har en sådan plan, ja, säger Sydkoreas försvarsminister Han Min-koo.

I början av september genomförde Nordkorea ett femte kärnvapenprov. Landet menar att man genomförde testet för att möta det man menar är ”amerikansk aggression” – militära storövningar med enheter från både USA och Sydkorea. Nyligen flög exempelvis ett amerikansk bombflyg av typen B-1, som kan bära kärnvapen, närmare den nordkoreanska gränsen än vad ett plan av samma typ någonsin gjort tidigare.

Utvecklingen i Nordkorea oroar och experter i USA förutspår att landet kommer ha tillräckligt kunskap för att 2020 kunna skjuta iväg en interkontinental missil med kärnvapenspets.

– Det här är ingenting som kan ignoreras längre. Det blir högprioriterat för nästa president, sa John Schilling, flygingenjör och expert på Nordkoreas missilprogram till New York Times efter kärnvapentestet.

”En övergripande idé”

Utvecklingen skapar också stor oro på den södra delen av Koreahalvön.

Under en utfrågning i det sydkoreanska parlamentet på onsdagen bekräftade landets försvarsminister det som många trott: Det finns en plan för att eliminera Kim Jong-un om läget blir allt för osäkert, rapporterar CNN.

– Sydkorea har en övergripande idé och plan att använda precisionsmissiler med kapacitet att träffa fiendens anläggningar i viktiga områden och samtidigt kunna slå ut fiendens ledarskap, säger Sydkoreas försvarsminister Han Min-koo.

Vedergällnings-system

Ministern menade att man förbereder sig för värsta tänkbara scenario och att man utgår från att Nordkorea är redo att inom kort genomföra också ett sjätte kärnvapenprov.

Systemet med precisionsmissiler kallas Korea Massive Punishment & Retaliation, ungefär ”Massiv koreansk bestraffning och vedergällning”, och inbegriper också elitförband.