L vill halvera lov för nyanlända

Publicerad 2016-09-29

Liberalernas Jan Björklund.

Liberalerna sätter skolan först i sin budgetmotion, alternativet till regeringens budgetförslag, enligt partiledaren Jan Björklund.

Bland förslagen finns ett års betald vidareutbildning, två miljarder kronor för lärare och förlängd skolplikt för nyanlända till en kostnad av 3,3 miljarder år 2017.

– Vi menar att skolplikten måste förlängas och det borde finnas ett lagmässigt utrymme att förlänga den till det år man fyller 20 år, från dagens 16 år, sa Björklund på en pressträff och tillade att sommarlovet också bör halveras för nyanlända.

Liberalerna vill, som tidigare aviserat, införa startjobb för nyanlända och unga upp till 23 år, med en lön på mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden. Ett krav på motprestation för den som får socialbidrag ska föreslås.

L går emot regeringens inkomstskatteförslag och vill sänka marginalskatten genom att avskaffa värnskatten och att genom att höja gränsen för när någon betalar statlig skatt, två förslag som innebär 7 respektive 10 miljarder lägre skatteintäkter per år, enligt L.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

TT

Följ ämnen i artikeln