”Kärringens” sovrum var Vårbynätverkets vapenlager

Uppdaterad 2021-07-17 | Publicerad 2021-07-16

Vårbynätverket använde tre kvinnors bostäder som vapenlager.

Gänget gömde automatkarbiner, kulsprutepistoler och sprängmedel hos en 68-årig kvinna som de kallade för ”kärringen”.

”Idag gräver vi upp o stashar hos kärringen”, skrev en gängmedlem till en annan.

30 personer varav 4 kvinnor stod åtalade misstänkta för grova brott med koppling till det kriminella gänget Vårbynätverket söder om Stockholm.

Tre av kvinnorna har nu dömts för brott kopplade till gänget.

En 68-årig kvinna döms till 3 års fängelse. Vårbynätverket gav henne smeknamnet ”kärringen” och benämnde henne så i sina Encrochattar.

Hon bodde tillsammans med en av gängmedlemmarna. Förra året slog polisen till mot bostaden.

7 kilo dynamit i sovrummet

Under husrannsakan hittades mängder av vapen i kvinnans lägenhet. I hennes sovrum låg bland annat kulsprutepistoler, automatkarbiner, handgranater, ljuddämpare, 7 kilo dynamitsprängämne och sprängkapsel. Vissa av dem låg i Ikea-påsar under sängen. Sprängdegen var gömd i en kylväska. Poliserna var tvungna att utrymma bostaden och tillkalla nationella bombskyddet när väskan upptäcktes.

Enligt domen har gänget förvarat och rengjort vapnen i kvinnans lägenhet.

”Idag gräver vi upp o stashar hos kärringen”, skrev en gängmedlem till en annan.

Enligt tingsrätten har kvinnan varit medveten om att vapnen fanns i bostaden. Hennes DNA hittades bland annat på väskor och påsar samt på ett batteri med tändkapsel intryckt i sprängdeg. Bevisningen stöds även av att gängmedlemmarna chattat om bostaden och ”kärringen”.

”Vi behöver inte säga till henne att vi kommer me grejer....hon vet redan...vi går bara o lämnar”, skrev en av gängmedlemmarna till en annan.

Kvinnan uppgav i förhör att hon har ett alkoholmissbruk och känt sig hotad och tvingad att förvara vapnen. Tingsrätten dömer henne för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

2,5 kilo kokain hemma hos ”Molly”

Nätverket använde även en 25-årig kvinnas bostad som gömställe. Hon fick smeknamnet ”Molly”. Hemma hos henne förvarades stora mängder kokain i utbyte mot att hon fick pengar för hyran. En av gängmedlemmarna har hanterat knarket i kvinnans bostad på uppdrag av gängledaren.

Vid en husrannsakan hittade polisen 2,5 kilo kokain med en renhetsgrad på 94–97 procent. Narkotikan låg i en sportbag i en garderob och var förpackad i påsar. Den största var förpackad i en ballong. I väskan fanns även en lamineringsmaskin.

”En renhetsgrad på 97 % är väldigt rent och mycket sällsynt eftersom narkotika med sådan renhet sannolikt blandas ut tre gånger innan den når slutkunden”, står det i domen.

Kvinnan har inte medverkat i utredningen och inte gett något konkret svar på frågor i förhör. Hon döms till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott med bland annat stöd av bevisning i Encrochattar mellan gängmedlemmarna.

Gömde vapen i ”Guzzarnas gård”

En annan 25-årig kvinna, som gänget kallade för ”Madame”, åtalades tillsammans med en annan kvinna misstänkt för grovt vapenbrott, narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. 25-åringen dömdes slutligen till dagsböter efter att ha erkänt innehav av narkotika. Den andra kvinnan friades helt.

Enligt domen är 25-åringen bekant med personer i Vårbynätverket. Gänget gömde vapen i lägenheten som hon delade med den andra kvinnan. Gömstället kallades för ”Guzzarnas gård”. Vid en husrannsakan i hennes bostad hittades bland annat narkotika, pistoler, ammunition, sprängmedel och stora mängder kontanter. Det mesta var gömt i en garderob och kvinnan har uppgett i förhör att hon inte känt till att det förvarats hemma hos henne. Enligt tingsrätten är det inte fastställt hur godset hamnat i lägenheten eller om hon varit medveten om att det fanns där, varpå hon frias från misstankarna.

Vapen som hittades under ”Kärringens” säng.