Macrons största utmaning: Det franska valdeltagandet

Uppdaterad 2022-04-03 | Publicerad 2022-04-02

PARIS. Emmanuel Macron har ett bra utgångsläge i opinionsmätningarna inför franska presidentvalet, men Marine Le Pen kryper sig allt närmre. På sitt enda stora kampanjmöte inför valet uppmanar Macron fransmännen att stå emot ”extremisterna”.

– Macrons stora fiende är ett lågt valdeltagande, säger parlamentsledamoten Patrick Loiseau till Aftonbladet i jättearenan i Paris.

Mötet i La Défense Arena är upplagt lite som ett sportevenemang.

– Vi har laguppställningarna, matchen ska snart börja, men vi måste först sjunga Marseljäsen, dundrar speakern Éric Dragant som värmer upp inför Emmanuel Macron.

Det är ingen slump, Dragant anlitas annars som speaker på fotbollslaget Bordeaux matcher och för det franska rugbylandslaget. Marseljäsen kommer senare att sjungas en gång till spontant av publiken och ännu en gång när Macron avslutar sitt möte. Men dit är det långt kvar. Drygt två timmar. Ungefär 35 000 personer är på plats i vad som är Europas största inomhusarena. Det är inte proppfullt, men stämningen är hög.

– Han är ung, han är dynamisk och han lyssnar på folk. Han kommer att vinna, det finns inget annat, säger Macron-anhängaren Sakina Zoumarou och viftar med en fransk flagga.

Macron-anhängaren Sakina Zoumarou.

Hon utnämner, precis som de flesta bedömare, extremhögerns Marine Le Pen som det stora hotet mot Macron.

– Men vi är inte rädda. Vive Macron!

Le Pen klättrar

Några minuter innan Frankrikes president kliver upp på scenen är det dags för ”vikingaklappen”, som Islands herrlandslag gjorde berömd under fotbolls-EM i just Frankrike 2016.

– Tack för att ni kommit! Känner ni av febern? frågar Macron när han äntrar scenen och möts av ramsan ”Och ett, och två och fem år till!” från publiken.

Feber är kanske att ta i, men att stämningen är ganska hög i presidentleden stämmer. Han är med god marginal etta i alla opinionsundersökningar, men de senaste dagarna har frågan börjat ställas om det verkligen bara är goda nyheter.

Emmanuel Macron ligger bra till i opinionsmätningarna.

Marine Le Pen har samtidigt klättrat de senaste två veckorna, hon samlar kring 20 procent av väljarna, samtidigt som Macron sjunkit från rekordnoteringar på 30 procent för ett par veckor sedan till 26,5 procent i en dagsfärsk mätning. Bakom Le Pen har vänsterpartisten Jean-Luc Mélenchon också mobiliserat väljarna allt bättre på slutet och samlar kring 15 procent av väljarna. En av de två kommer av allt att döma bli den som gör Macron följe till andra rundan. Vad händer där om Macrons väljarbas tror att segern redan är hemma?

– Detta är inte klart än. Macrons stora fiende är ett lågt valdeltagande, att folk tänker att han redan vunnit och inte går och röstar, säger Patrick Loiseau, parlamentsledamot för Macrons parti En Marche, till Aftonbladet.

Samtalen med Putin bra för populariteten

Omständigheterna är förstås inte heller de vanliga inför det franska presidentvalet, som blir ett av de första i Europa att äga rum efter krigsutbrottet i Ukraina. Macrons många försök att överlägga med Vladimir Putin på telefon före och efter den ryska invasionen har sannolikt hjälpt hans popularitet i hemlandet. När Macron tar ordet i dag är kriget i Ukraina det första han pratar om, för att sedan gå igenom de reformer som genomförts under hans mandatperiod.

– För första gången på 30 år öppnar fler fabriker än som stängs i Frankrike. Ungdomar har hittat till bokaffären tack vare vårt kulturpass. Studenter kan äta lunch för en euro. Ensamma kvinnor har fått bli mammor, säger Macron och syftar på lagen som tillåter singelkvinnor och lesbiska par att insemineras.

Emmanuel Macron utnämnde jämställdheten som sin förra mandatperiods stora utmaning och förnyar löftet i dag.

– Vi behöver göra mer mot mäns våld mot kvinnor och mot diskriminering på arbetsmarknaden också under nästa mandatperiod, säger Macron och får en av eftermiddagens största applåder.

Om Marine Le Pen inför förra valet utmanade honom i rena identitetsfrågor har Nationell Samlings partiledare denna gång pratat allt mer om fattiga fransmän och deras brist på köpkraft. Så till den grad att den ännu mer högerextreme kandidaten Éric Zemmour menar att en röst på Le Pen är en röst på ekonomisk vänsterpolitik.

Emmanuel Macron lanserar i dag en motoffensiv och introducerar en skattefri löntagarbonus och lovar höjda pensioner för de fattigaste pensionärerna. Han säger också att Frankrike ska betala tillbaka sin statsskuld till 2026. Det ska finansieras genom att fransmännen jobbar mer.

– Vi måste producera mer, det är verkligheten. Det finns ingen välfärd om det inte finns produktion, om det inte finns värdeskapande som vi kan omfördela. Så ja, vi kommer behöva jobba mer, säger Macron och för första gången är applåderna lite mer avmätta.

Vill öka pensionsåldern

Det är känt att Emmanuel Macron vill öka den franska pensionsåldern till 65 år, en reform han inte lyckats få igenom under sin första mandatperiod.

– Att jobba mer innebär att fler ska jobba. De kommande fem åren kan vi bli det land som når full sysselsättning, säger Macron, som sett arbetslösheten minska under de senaste åren, även om det är en bit till full sysselsättning från de 7,5 procents arbetslöshet som råder nu.

Parlamentsledamoten Patrick Loiseau.

Under de två timmar som Emmanuel Macron pratar, helt utan manus, från den stora scenen hinner han beta av de flesta ämnena man kan tänka sig. Företagandet, barnens plats i samhället, satsningar på bättre vård för äldre, kulturens plats i det franska samhället.

Det är först på slutet han lägger några minuter på klimatet. Det är ett område där han drabbade samman med Gula västarna om en höjning av bensinskatten 2018 och där regeringen därefter stämts av flera organisationer för att inte göra tillräckligt för att sänka utsläppen. Macron menar att Frankrike kan bli första stora land att göra sig helt fritt från fossila bränslen, men riktigt hur det ska gå till är inte lätt att utröna av hans tal.

Efter en och en halv timme tycker till och med parlamentsledamot Patrick Loiseau att det ”börjar bli lite långt”.

Macron avslutar med ett brinnande segment om sin tro på Europa, ”upplysningens och demokratins vagga”, och på hur han behöver alla röster nu, för att mobilisera mot ”extremismerna”, även om vare sig Le Pen, Zemmour eller Mélenchon nämns med namn.

Macrons stora utmaning inför nästa söndag är att få folk till urnorna. Nästa blir att få dem att gå dit en gång till två veckor senare.