Hoppar av i natt: Nobbar krismöte efter Putins drag

Uppdaterad 2022-02-24 | Publicerad 2022-02-23

Ukraina måste erkänna Krim som ryskt, fimpa alla tankar på Nato och lämna över alla vapen man fått från väst.

Det var president Putins besked efter omvärldens raseri.

– Varför ska de goda alltid stå maktlösa? frågade han sig i sin tv-sända presskonferens.

Krismötet mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar ställdes in i natt efter upptrappningen av konflikten.

Världen håller andan i väntan på Putins nästa drag i det höga spelet om Ukrainas framtid.

Och relationerna mellan USA och Ryssland är vid fryspunkten efter beskedet att mötet mellan ländernas utrikesministrar – som man hoppades skulle vara ett första steg mot en diplomatisk lösning – ställs in.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav i ett tv-tal sent under tisdagskvällen att man kallar in reservofficerare och hemvärnsmän i en mobilisering inför en möjlig fullskalig rysk invasion av landet.

Han sa också att han fortsatt hoppas på en diplomatisk lösning av krisen och välkomnade allt stöd från omvärlden.

Offensiv vid gränsen

Samtidigt fortsätter bilder på förmodat ryska pansarfordon, lastbilar och militärkolonner inne i de ockuperade delarna av Ukraina att spridas på sociala medier.

Enligt Reuters syntes ett hundratal lastbilar med soldater på ryska sidan i riktning mot Ukraina i närheten av gränsen under tisdagskvällen.

Men omfattningen av den ryska offensiven på främmande mark var i natt oklar.

En militärlastbil på en gata i Donetsk, det territorium i östra Ukraina som kontrolleras av pro-ryska militanter, sent på tisdagsnatten.

När det sannolikt mest använda ordet i världspressen under tisdagen var ”sanktioner” lät det annorlunda i rysk media.

I rader av pressträffar upprepade världsledare och/eller deras utrikesministrar sin bestörtning över rysk aggression och dess erkännande av stora delar av östra Ukraina som självständigt.

Men i Moskva visade president Putin inga tecken på att vekna.

Ställer in krismöte

USA:s utrikesminister Anthony Blinken sa under en gemensam pressträff med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba i natt att det planerade mötet senare i veckan med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov var inställt efter upptrappningen.

Blinken skulle egentligen ha rest till Europa under onsdagen för att möta Lavrov som ett första led inför ett tänkt toppmöte mellan Biden och Putin efter en plan av franske presidenten Macron.

Men Blinken meddelade i natt att han skickat ett brev och ställt in mötet.

– Den fortsatta invasionen av Ukraina som nu har börjat visar klart att tanken med att ha ett möte med utrikesminister Lavrov för att hitta en diplomatisk lösning – diplomati som har avfärdats av Ryssland – inte verkar vettigt, sa Blinken.

– Putins mål är att invadera Ukraina, kontrollera Ukraina och dess folk, att förstöra Ukrainas demokrati.

Utrikesministrarna Dmytro Kuleba och Anthony Blinken under sin gemensamma pressträff på tisdagskvällen.

Relationerna mellan de bägge stormakterna är nu på iskalla nivåer.

Innan Joe Biden ställde sig bakom podiet i Vita huset och meddelade att USA fryser tillgångar för ryska banker och inför sanktioner för den ryska rika eliten höll president Putin hov för den egna befolkningen.

Han sa under sin pressträff att han ännu inte skickat in några trupper över gränsen till utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk – som Ryssland under måndagen erkände som självständiga.

– Jag har inte sagt att trupperna ska användas där redan nu, sa han.

Samtidigt har både Nato och USA uppgett sig ha bevis för att ryska militärkolonner observerats i regionerna.

Militärfordon syns rulla efter president Putins besked om att erkänna de separatistkontrollerade områdena Donetsk och Luhansk.

Putin fick en fråga om det är möjligt att använda militärt våld, men samtidigt stå på det goda sidan, skriver New York Times i ett referat av pressträffen.

– Varför ska de goda alltid stå maktlösa? Jag tycker inte att det ska vara så. Jag tycker att vara god innebär att man kan försvara sig. Jag kommer fortsätta på den linjen, sa presidenten.

Han menade också att Ukraina är ”beväpnade till tänderna”.

Kräver massor av Ukraina

Under tisdagen ökade Ryssland insatserna ytterligare genom att meddela att man erkänner hela territoriet som separatisterna ser som rättmätigt – utöver området som man redan kontrollerar.

Det inkluderar stora delar av östra Ukraina som i dag kontrolleras av den ukrainska regeringen, däribland städer som Mariupol med nästan en halv miljon invånare och den lite mindre Kramatorsk.

Nu menar Putin att det är upp till den ukrainska regeringen att gå med på kraven från Ryssland och separatistledarna i ”republikerna” Donetsk och Luhansk .

– Vi förutsätter att tvistefrågor avgörs i förhandlingar mellan regimen som i dag sitter i Kiev och ledningen i dessa republiker. Tyvärr verkar det omöjligt i nuläget eftersom fientligheterna fortsätter och verkar öka, sa den ryske presidenten.

Han räknade upp en rad krav som Ukraina måste godkänna för att ”lösa situationen långsiktigt”.

Ukraina ska erkänna halvön Krim som man annekterade 2014 som ryskt, lova att man aldrig kommer bli medlem av Nato och gör sig av med alla vapen man fått av USA och övriga västländer.

Direkt innan Putins pressträff visade den ryska statliga tv:n parlamentets godkännande av presidentens krav på att få använda militärt våld utomlands.

Landets biträdande försvarsminister Nikolaj Pankov sa under debatten att Ukraina samlat 60 000 soldater för att attackera utbrytarregionerna, skriver New York Times.

Detta har den ukrainska regeringen helt tillbakavisat.

– Förhandlingarna har strandat. Det ukrainska ledarskapet har tagit vägen som leder till våld och blodsutgjutelse, sa Pankov bland annat.

Människor från Doneskområdet evakueras till annan ort i Ryssland.

”Inte rädda för något”

Från ukrainskt håll ger man inte mycket för de ryska kraven.

– Vi kommer inte ge bort något. Vi räds inte något eller någon, sa president Zelenskyj.

I den samlade massan av röster av nuvarande och tidigare toppolitiker som uttalat sig om Ryssland finns det en som står ut.

– Jag gick in i går och där var det på tv:n och jag sa: ”Det är genialt”, sa expresident Donald Trump i en intervju.

– Här är en kille som är väldigt smart. Jag känner honom väldigt väl, väldigt väl. Men det här hade aldrig hänt om jag hade suttit vid makten. Här är en kille som säger ”Jag erkänner en stor del av Ukraina som självständigt och vi ska gå in för att behålla freden”. Man måste medge att det är ganska smart. Och vad var svaret från Biden? Inget svar. De hade inget svar för det. Det är sorgligt, väldigt sorgligt, sa Trump i intervjun som spelades in innan Bidens pressträff där han meddelade de amerikanska sanktionerna.