Boris Johnson: ”En flodvåg med omikron är på väg”

Publicerad 2021-12-13

Storbritannien sätter in militären för att erbjuda alla vuxna en tredje vaccindos före årsskiftet.

Det meddelade premiärminister Boris Johnson i ett allvarstyngt tal till nationen på söndagskvällen.

– En flodvåg med omikron är på väg. Jag är rädd att vi står inför en nödsituation i kampen mot den nya varianten, sa han.

Redan på eftermiddagen hade Storbritannien höjt varningsnivån för covid-19 till en fyra på den femgradiga skalan.

Timmarna senare sändes premiärministerns förinspelade tal.

– Jag behöver tala till er i kväll eftersom jag är rädd att vi nu står inför en nödsituation i kampen mot den nya varianten omikron. Vi måste omedelbart återuppbygga vår mur av vaccinskydd, inledde han.

Tidigare var planen att alla över 18 skulle erbjudas en tredje dos i slutet av januari. Nu ska den i stället erbjudas från och med i veckan. Massvaccineringen ska möjliggöras med hjälp av tusentals soldater och frivilliga. Dessutom kan viss planerad vård kan ställas in, uppger BBC.

– Vi sätter in 42 militära planeringsteam i varje region, vi öppnar fler vaccinationscentraler och mobila enheter och utökar öppettiderna till sju dagar i veckan, sa Boris Johnson.

Larmet: Så många kan dö

Spridningen av omikron fortsätter att öka i Storbritannien. På söndagen bekräftades ytterligare 1 239 fall, en kraftig uppgång jämfört med dagen före.

Tidigare i veckan larmades regeringen av landets expertmyndigheter att nya restriktioner behövs senast 18 december. I läckta dokument som nådde tidningen The Guardian varnade forskarna för överbelastning i sjukvården och upp till 75 000 nya dödsfall fram till april.

– Vi vet av bitter erfarenhet hur de här exponentiella kurvorna utvecklas. Ingen behöver tvivla: En flodvåg med omikron är på väg, sa Boris Johnson i talet.

Johnson: Två sprutor räcker inte

Tidigare i veckan visade en studie från Storbritanniens hälsosäkerhetsmyndighet att två vaccinsprutor som bäst ger knappt 40 procents skydd mot omikron. En tredje spruta ökar siffran till mellan 70 och 75 procent.

Boris Johnson.

Det återupprepades av Boris Johnson:

– Tyvärr står det nu klart att två doser vaccin helt enkelt inte räcker för att ge ett bra skydd. Men de goda nyheterna är att våra forskare är övertygade om att vi med en tredje dos kan få tillbaka vår skyddsnivå.

Enligt tidiga observationer från Sydafrika tycks omikron ge mildare symtom än delta. I helgen rapportades också att andelen dödsfall bland inlagda coronapatienter minskat efter att omikron tog över.

Så sent som på söndagen uppgav dock WHO att det vetenskapliga underlaget ännu är för litet för att slå fast hur allvarlig sjukdom omikron leder till. Boris Johnson hade samma budskap:

– Just nu kan våra forskare inte slå fast att omikron är mindre farlig och även om det visar sig sant så vet vi redan att den är så mycket mer smittsam. En våg av omikron i en befolkning som inte fått påfyllnadsdoser skulle riskera att sjukvården överbelastas och sorgligt nog leda till jättemånga döda, sa han enligt BBC