Man jagas av polis – har överfallit sju kvinnor

Publicerad 2023-08-18

En ”mycket lång” man jagas i Sala.

Hittills misstänks han ha överfallit och utsatt sju äldre kvinnor för misshandel och sexuella ofredanden.

– Vi tror att det rör sig om en och samma gärningsman, säger kommunpolisen David Birgestad.

I april överföll en man en äldre kvinna i Sala. Sedan dess har sex liknande brott anmälts i Sala – det senaste i onsdags.

Brotten har skett dagtid, i kvinnornas trapphus eller i anslutning till deras lägenheter. Enligt polisen har gärningspersonen utsatt kvinnorna för sexuellt ofredande eller misshandlat dem.

– Det är kvinnor i 60-årsåldern eller äldre som har blivit utsatta. Tillvägagångssättet har i samtliga fallen varit nästintill identiskt. Det varierar mellan sexuellt ofredande eller misshandel. I de flesta fallen har gärningspersonen knuffat kvinnorna, säger David Birgestad, kommunpolis i Sala.

I de flesta fallen har gärningsmannen knuffat kvinnorna.

Signalementet: Lång man

Polisen misstänker att det rör sig om en och samma gärningsperson, men ingen har än så länge gripits.

– Brottsoffren beskriver honom som en man mellan 20 och 40 år, han beskrivs som mörkhyad och mycket lång, säger David Birgestad.

I några av fallen har mannen tagit kontakt med kvinnorna före han överfallit dem.

– Han har bland annat erbjudit sig att hjälpa dem genom att bära upp matkassar till deras lägenheter, säger David Birgestad.

David Birgestad, kommunpolis i Sala.

Mer resurser har satts in

För att förebygga att fler brott ska ske har polisen satt in mer resurser i de drabbade områdena.

– Vi bedriver ett omfattande utredningsarbete med anledning av de här brotten. Utöver det genomför vi trygghetsskapande åtgärder, genom att öka synlighet och finnas i bostadsområdena där brotten har skett, säger David Birgestad.

Han säger också att kvinnor som känner sig oroliga kan försöka ta sällskap med någon om de ska gå ut.

– I samtliga fallen har det rört sig om ensamma kvinnor som blivit attackerade. Om man känner sig orolig kan man försöka ha med sig någon som sällskap om man ska gå ut och göra ärenden, säger David Birgestad.

Polisen söker tips

Polisen efterfrågar också tips från allmänheten.

– Vi tar gärna emot tips man gjort någon iakttagelse, antingen i anslutning till brotten eller att man stött på någonting annat som avviker från det normala, som man tror kan ha en koppling till det här, fortsätter han.

Följ ämnen i artikeln