Hyllade stridspiloten ”Juice” död i krasch

Publicerad 2023-08-27

Tre ukrainska piloter har dött efter att två av landets stridsplan kolliderat mitt i luften.

En av dem var den hyllade piloten Andrij Pilsjtjkov med smeknamnet ”Juice”.

– Ukraina kommer aldrig att glömma alla dem som försvarat dess fria himmel, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande.

Det var i fredags nära staden Zjytomyr, väster om Kiev, som två stridsplan av modellen L-39 kolliderade i luften under ett stridsuppdrag. Det meddelar det ukrainska flygvapnet på meddelandetjänsten Telegram.

Tre personer dog.

En av piloterna som dog var Andrij ”Juice” Pilsjtjkov, som tidigare beskrivits som en ”megatalang” inom det ukrainska flygvapnet. Han var del av den enhet som kallats för ”The Ghost of Kyiv” som hade en central roll i krigets början när huvudstaden Kiev försvarades mot ryska styrkor.

Piloten Andrij ”Juice” Pilsjtjkov.

Beställde alltid juice

I en intervju med CNN:s reporter Anderson Cooper sa ”Juice” att han fått sitt smeknamn under en resa till USA för att han inte dricker alkohol och alltid beställde juice istället.

Han har vid flera tillfällen gjort uttalanden i internationella medier om varför det var viktigt med ökad militärt stöd till Ukraina, framförallt till flygvapnet.

”Vår motoffensiv skulle kunna vara mycket mer effektiv, mycket säkrare för killarna på marken om vi fick F-16 plan”, sa han till CNN i juni.

De senaste veckorna har det stått klart att både Nederländerna, Danmark och Norge kommer att skicka stridsplan till Ukraina samtidigt som USA meddelat att träning av ukrainska piloter för F-16 kommer att börja i september.

På sociala medier hyllas och sörjs Pilsjtjkov av talespersonen för det ukrianska flygvapnet Yuriy Ignat. ”Han var inte bara en pilot, han var en ung officer med megakunskap och megatalang. Ni kan inte föreställa er hur mycket han ville flyga en F-16 och nu när de står vid horisonten så kommer han inte få flyga dem.”

Ett F-16 stridsflygplan flyger över flygbasen Spangdahlem i Tyskland.

”Katastrof på himlen”

Myndigheterna i Ukraina har meddelat att en brottsutredning har inletts om huruvida några flygregler bröts efter kraschen i fredags.

– Det är för tidigt att diskutera detaljer. Självklart kommer alla omständigheter att klargöras, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande på X, tidigare Twitter.

”I går skedde en katastrof på himlen och tre piloter dog. Mina tankar går till deras vänner och nära och kära”.

– Ukraina kommer aldrig att glömma alla dem som försvarat dess fria himmel, avslutar Zelenskyj.