Mammans ord om 16-årige Jakob: Han var min guldklimp

Uppdaterad 2024-01-17 | Publicerad 2024-01-16

16-årige Jakob Hall knivskars till döds när han skulle följa två flickor hem från en fest. En jämnårig pojke är anhållen misstänkt för mord.

Nu berättar hans mamma Camilla om sin son och sorgen efter honom.

– Jag kämpade i 10 år innan han kom. Han var min guldklimp, säger Camilla Hall.

16-årige Jakob Hall från Örkelljunga knivskars så svårt natten till söndagen att hans liv inte gick att rädda. En jämnårig pojke har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord.

Här berättar Camilla Hall, Jakobs mamma, om den djupa sorgen efter sin son.

– Det värsta är att innan jag blev gravid så sa de att jag inte kunde få barn. Jag kämpade i 10 år innan han kom. Han var min guldklimp. Som de har ryckt ifrån mig, säger Camilla Hall, Jakobs mamma.

Natten till söndagen fick Camilla ett samtal från en annan förälder i Örkelljunga. Denne berättade att Jakob hade knivskurits och körts in med ambulans till sjukhus. Kort efter kom polisen hem till Camilla och hennes sambo. Då rasade världen samman.

– Han var mitt allt, säger Camilla och börjar gråta.

Ville bära matkassar

Som Aftonbladet har berättat tidigare inträffade knivattacken när Jakob gick på Hallandsvägen i riktning mot Laholmsvägen. Flera uppgiftslämnare säger till Aftonbladet att han var i sällskap av två yngre flickor, 12 och 14 år gamla, samt en annan kompis.

– Han skulle följa flickorna så att de kom hem säkert eftersom det var sent. Så gjorde han alltid. Sådan var Jakob, säger Camilla och fortsätter:

– Han var den artigaste ungdomen här i byn. Alla kände honom. Han kunde gå fram till bekanta i mataffären och fråga: ska du ha hjälp med matkassen?

Camilla gråter under nästan hela intervjun. Stundtals kommer orden stötvis. Samtidigt vill hon berätta om sin son – som hon är så stolt över.

Camilla beskriver Jakob som en gentleman.

Nästan lite gammaldags i vissa avseenden. Men det fanns också en spelevink inombords. En busig sida som Jakob plockade fram för att roa och lätta upp stämningen. Som den gången då han tog på sig en prickig rådjursdräkt och poserade framför kameran.

– Han var världens underbaraste – med hjärtat på rätta stället. En riktig clown – han fick alla att skratta, säger Camilla och fortsätter:

– Han frågade alltid alla hur de mådde. Han brydde sig.

Jakobs pappa: ”Kramade alla”

Camilla berättar att Jakob älskade basket och hade en dröm om att bli basketproffs.

– Han spelade basket varje dag. Det var hans livsdröm.

En annan dröm som funnits länge var den om att plugga juridik.

– När han var liten ville han bli advokat och flytta till USA. Jag vet inte var han fick det ifrån. Det var en dröm som var långt borta men ändå fanns där.

En bit in i intervjun så berättar även Jakobs pappa Jimmy Kastberg – Camillas sambo – om sin son.

– Folket på byn här säger till oss att det är så dyster stämning nu. Han var så omtyckt och sprang och kramade alla och frågade om de behövde hjälp med kassar, säger Jimmy Kastberg, Jakobs pappa.

Två pojkar anhölls under söndagen misstänkta för mord. En av dem släpptes senare men en 16-årig pojke är fortfarande anhållen på sannolika skäl. Enligt uppgifter till Aftonbladet är den anhållne pojken barndomskamrat med Jakob Hall.

En av polisens hypoteser är att det rör sig om en konflikt mellan 16-åringen och Jakob.

– Det finns inget som tyder på att brottet har koppling till konflikter mellan kriminella nätverk eller organiserad brottslighet, säger Mattias Sigfridsson, chef för Polisområde Nordvästra Skåne.

Enligt Sigfridsson är den anhållne 16-åringen inte känd för att ha haft samröre med något kriminellt nätverk eller känd för tidigare våldsbrottslighet.

Vännerna Hanna Glanby, 22 och Patricia Nilsson, 21, sitter framför de tända ljusen och blommorna.

Förvånad över det enorma stödet

När Aftonbladets team var på plats i Örkelljunga på söndagskvällen brann ett 50-tal ljus vid mordplatsen. Vänner till Jakob och boende i samhället hade bundit blommor längs med gångräcket som sträcker sig under viadukten vid Hallandsvägen. Kort och handskrivna lappar skickade en sista hälsning till honom.

Uppslutningen efter mordet har varit stor berättar Camilla. Hon vill tacka alla i Örkelljunga för den omtanke man har visat familjen. Hon är förvånad över hur många som bryr sig.

– Det värmer att han var så omtyckt. Alla bryr sig och beklagar. Från kassapersonalen på Coop till våra arbetskamrater och hans egna vänner.

Jakob Hall blev 16 år gammal. Han sörjs av mamma, pappa, lillasyster, släkt, vänner och ett stort antal bekanta.

Familjen har gett Aftonbladet tillåtelse att publicera namn och bild på Jakob.

Följ ämnen i artikeln