Skolchefen om lärarkrisen: Ska vi bli ett fly in fly out-samhälle?

Publicerad 2022-10-09

KIRUNA. Skyddsstoppen på två skolor är en katastrof och ett misslyckande för kommunen och samhället.

Det säger skolchefen Viktoria Björklund som menar att den växande industristaden Kiruna står inför ett vägval.

– Ska vi bli ett fly in fly out-samhälle med arbetare som veckopendlar, utan grundservice?

Två skolor i Kiruna skyddsstoppades efter att lärare larmat om att de inte hann äta lunch eller gå på toaletten.

Nu har skolorna öppnat igen. Bland annat har influgna pensionerade lärare från Skåne stärkt upp i klassrummen.

Men man är långt ifrån att blåsa faran över, säger Viktoria Skoglund, skolchef i Kiruna. Bristen på lärare, behöriga och obehöriga, är ett faktum.

– Visst är det skakigt. På många håll lappar vi och lagar med akuta lösningar, kortsiktiga anställningar, pensionärer som kanske inte ska jobba så många år till och pedagoger som är obehöriga.

Kiruna sett från stadens skidbacke. Längst bort, bakom dimman, tornar gruvan upp sig.

”Har ingenstans att bo”

Den största bristen är behöriga lärare, men även obehöriga är svåra hitta. Hon understryker att problemet är nationellt, med för få som utbildar sig till de pedagogiska yrkena i hela landet.

– Ovanpå det har vi i Kiruna i princip ingen arbetslöshet då industrin skriker efter folk. Där har man löner som vi bara kan konkurrera med om vi höjer skatten, säger hon.

Att locka hit lärare från andra delar av landet är inte heller enkelt.

– Vi är mitt i stadsomvandlingen där man avvecklar bostäder i snabbare takt än vi har byggt nytt. Människor som rekryteras utifrån har ingenstans att bo, säger Viktoria Skoglund.

Kommunen har gjort flera saker för att förbättra arbetsvillkor och förmåner. Som friskvårdsbidrag på 5000 kronor per år.

– Vi håller också på att ta fram utbildningskontrakt där man får studera till pedagog inom anställningen till förmånliga villkor, jobbar med anställningspremier och ser över de lägsta lönerna.

”Vi är mitt i stadsomvandlingen där man avvecklar bostäder i snabbare takt än vi har byggt nytt”, säger Viktoria Skoglund.

Skolchefen: Står inför ett vägval

Men underbemanningen i sig skapar en ond spiral.

– De höga kraven och den dåliga arbetsmiljö med stress beror just på underbemanningen som bara blir värre när vi tappar folk och inte kan rekrytera nytt.

Hon frågar sig om LKAB:s gröna omställning med 2 000 nya jobb blir möjlig om trenden håller i sig. Utan barnomsorg och bra skolor kan människor varken bo kvar eller flytta till Kiruna.

Utan bra utbildning kan ingen ta de nya jobben, menar hon.

Hon tror inte att Kiruna kan vända utvecklingen på egen hand. Enligt henne står man inför ett vägval.

– Antingen blir vi ett fly in-fly out-samhälle med arbetare som veckopendlar och betalar skatt någon annanstans och då behöver vi knappt någon grundservice. Eller så är vi ett attraktivt samhälle för människor med familjer och som vill bo och utveckla samhället och då måste vi kunna erbjuda barnomsorg och skola.

Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna, säger att det inte är pengar som är problemet.

C-toppen: Saknas inte pengar

Förra året gjorde kommunen en omstridd omorganisation där många lärare tvingades byta skolor. Enligt Carina Lidberg, huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Kiruna, har det förvärrat situationen och gjort att man tappat lärare.

Många är också frustrerade över bristen på stödresurser till elever. Lidberg, som själv är lärare i kommunen, pekar på att 50 av 75 elevassistenter drogs in för tre år sedan, något som Aftonbladet rapporterat om.

Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna, säger att det inte stämmer. Han menar att pengar inte är problemet.

– Det finns pengar. Det är inte det som saknas. Men man hittar inte folk. Har sju miljoner i överskott men hittar inte folk att avlöna. Vi kan inte fylla på med mer pengar som de inte kan använda.