Gripen efter skjutningen i Södertälje – kopplas till förra årets våldsvåg

Publicerad 2023-12-10

Tre personer sköts på lördagskvällen i Södertälje.

En av de misstänkta kopplas till förra årets våldsvåg.

Då inträffade fyra skjutningar på en vecka.

Larmet kom strax efter klockan 19 från Hovsjö i Södertälje om en skottlossning. Tre personer hade blivit skjutna. Under söndagsmorgonen berättar polisen att en av dem har kunnat lämna sjukhuset.

– De övriga två skadade är kvar på sjukhus för fortsatt vård med oklara skador, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet jagades flera maskerade män misstänkta för inblandning i skjutningen. Senare under kvällen kunde tre män gripas. Männen anhölls sedan av åklagare.

Kopplingar till förra årets våldsvåg

En av de gripna är en 18-årig man med kopplingar till den våldsvåg som drabbade Södertälje under förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt handlingar från tingsrätten är mannen misstänkt för inblandning i en dödsskjutning i Ronna i oktober förra året. 18-åringen ska bland annat ha kopplingar till det misstänkta mordvapnet.

Det vapen som misstänkts ha använts vid dödskjutningen i oktober 2022.

Hämnd för dödskjutning

Polisens teori är att dödskjutningen var ”ett led i en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje”. Mordet är enligt åtalet en förmodad hämnd för en dödskjutning dagen innan. Då sköts en man knuten till Saltskogsfalangen inom Södertäljenätverket till döds.

Hämnden gick dock inte som planerat, enligt polisens misstankar. Åklagaren menar att fel person sköts och att en oskyldig man i 40-årsåldern sköts till döds.

Från polisens tömningar av telefoner kunde man se att minst fem personer med koppling till Ronna-sidan befann sig i närheten av mordplatsen när mannen sköts ihjäl. Polisens hypotes är att det hela rör sig om en ”felskjutning”.

Den nu anhållne 18-åringen ska även ha skickat meddelanden innan mordet som kunde tolkas att han krävde hämnd.

Våldsvågen skakade Södertälje

I februari förra året kunde polisen identifiera att Södertälje nätverket skakades av en intern konflikt. Mordet på en ledargestalt inom Ronna-sidan i februari bedöms som starten på konflikten.

Under första halvåret 2022 sköts tre personer till döds och konflikten tog fart igen under hösten när en annan ledargestalt inom Ronna skadades i en skjutning.

Skotten mot ledargestalten blev starten på en ny våg av mord och skjutningar i Södertälje.

Följ ämnen i artikeln