Felicia, 25, i koma efter olycka i Thailand – familjen kämpar med att få hem henne

Uppdaterad 2023-10-19 | Publicerad 2023-10-15

25-åriga Felicia var på långresa i Thailand när den tragiska olyckan inträffade.

Felicia Cedergren, 25, ligger i koma efter en mopedolycka på ön Koh Samui i Thailand.

Nu har familjen åkt dit för att försöka få hem henne.

– Allt är fruktansvärt, det är så svårt att ta till sig det som hänt, säger Felicias mamma Susanna Cedergren.

Felicia Cedergren, 25, var på långresa i Thailand. Förra söndagen råkade hon ut för en allvarlig olycka på den thailändska paradisön Koh Samui.

Efter en dag med vänner och pojkvän var hon på väg hem i regnet. När hon skulle korsa ön på moped fick hon sladd och gled över på andra sidan vägbanan.

Samtidigt kom en annan mopedförare bakifrån och försökte köra om Felicia och hennes kraschade moped. Under omkörningen fick Felicia en våldsam smäll mot huvudet, en smäll som orsakat en hjärnblödning, svullnad i hjärnan och frakturer i både rygg och huvud.

Felicias mamma Susanna Cedergren befann sig hemma i Sverige när olyckan inträffade.

– Jag fick ett meddelande på messenger från hennes killes mamma som sade att det hänt en allvarlig olycka med Felicia. Detta satte igång en massa saker, vi kontaktade UD men vi fick bara hjälp till självhjälp så vi bestämde oss att åka ner och kom fram i onsdags, säger Susanna Cedergren.

”Det går framåt med läkarna kan inte säga när eller om hon kommer vakna”, säger Felicias morbror Daniel Cedergren.

På plats i Thailand

Med till Thailand följdes Susanna av sonen Filip Cedergren och Felicias morbror Daniel Cedergren.

– Allting är fruktansvärt, det är så svårt att ta till sig det som hänt och det är hemskt att se henne så här, säger Susanna Cedergren.

Nu kämpar familjen för att få hem Felicia.

– Vi jobbar hela tiden runt det här och vi ger inte upp, vi vill få hem henne det är vår högsta prioritet och vi har energin att jobba för det, säger Daniel.

Personen som körde på Felicia har förhörts av polis och släppts utan att en anmälan upprättats. För en anmälan behöver familjen göra det själva men det är en sista utväg. De har kontakt med en advokat på plats och det kan komma att bli en anmälan om det är ett sätt för dem att få ytterligare hjälp.

Vädjar om hjälp

Familjens högsta önskan är att få hem henne till Sverige, de har i brev vädjat till UD om hjälp men fått till svar att de inte kan gå in i enskilda ärenden och därför inte kunnat bistå med någon ytterligare hjälp.

Det finns en annan möjlighet att få hem Felicia redan nästa vecka, men om det kommer att gå beror på en rad faktorer.

– Vi har varit i kontakt med SOS International som säger att de kan flyga hem Felicia redan på onsdag eller torsdag om allt ser bra ut, säger Daniel Cedergren.

– Men det kan även dröja två veckor för de kanske behöver göra ett kirurgiskt ingrepp.

Familjen vet inte heller hur mycket det kan komma att kosta dem. Felicias reseförsäkring hade gått ut när olyckan inträffade. Hennes olycksfallsförsäkring täcker inte heller hela sjukhuskostnaderna. Och mamma Susannas olika försäkringar har inte kunnat vara till hjälp.

Bara flyget kostar närmare 750 000 kronor och för varje dag Felicia får dygnet runt-intensivvård ungefär 50 000 kronor.

Det har fått familjen att starta en insamling för att få ihop pengar till dotterns hemresa.

– Den går bra och vi har fått hjälp från en del influencers som delat den på sociala medier och vi är oerhört tacksamma till alla som hjälpt oss, säger Daniel.

Samtidigt som familjens arbete fortgår med att få hem Felicia, pågår hennes egna kamp på sjukhuset och enligt prognoser från läkarna går den åt rätt håll.

– Vi träffar en doktor varje dag som visar hur utvecklingen går framåt, hur hon börjat bli responsiv vid beröring och att hon börjat reagera på smärta. Men även om det går framåt kan de inte säga när eller om hon kommer vakna, säger morbrorn Daniel Cedergren.