Ambassadpersonalen: Stoppa koranbränningarna

Publicerad 2023-08-11

Oron är stor på svenska ambassader efter attackerna.

Nu vill personalen att koranbränningarna stoppas.

– De säger ”snälla, går det att göra något”, säger fackförbundet ST:s ordförande Karina Åbom-Engberg.

Natten mot torsdag utsattes svenska ambassaden i Beirut för en misslyckad attack där en molotovliknande bomb kastades mot entrén utan att explodera.

Sedan tidigare har även ambassaden i Bagdad utsatts för ett stormningsförsök.

Anledningen är de koranbränningar som genomförts i Sverige och Danmark, och oron är nu stor på de svenska ambassaderna.

Stor rädsla bland anställda

Fackförbundet ST:s ordförande Karina Åbom-Engberg säger att det finns en rädsla, särskilt bland lokalanställda. Något även SVT rapporterat om.

– Ambassadpersonalen har familjer på plats och kan inte göra så mycket. De håller sig hemma tills det lagt sig, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror inte lokalanställda av utländsk härkomst annonserar att de är anställda på svenska ambassader. De håller låg profil av rädsla, helt enkelt, säger hon.

”Snälla får det att göra något”

Vad säger personalen om koranbränningarna?

– Jag tror inte att nån vill att vi ska tillåta koranbränningar. De har informerat om att det är jobbigt med koranbränningarna och sagt ”snälla går det det att göra något”, säger hon och fortsätter:

– Situationen är som den är. Och det är inte bara i Sverige utan även i Danmark. Men vi har en grundlag som ger oss yttrandefrihet och det nyttjar Natomotståndare som inte vill att vi ska gå med i Nato. De vill ha den publicitet som vi nu ger dem. Men grundlagen ändras inte på en handvändning. Det tar många år. Regeringen jobbar säkerligen med detta nu och det gäller att hitta kryphål tror jag.

ST-ordföranden säger att det pågår ett intensivt jobb både på Utrikesdepartementet och regeringskansliet att hjälpa ambassadpersonalen.

– Det pågår hela tiden på UD:s säkerhetsavdelning. De har ständig kontakt med lokal polis, säkerhetstjänst och underrättelsetjänst och det har hänt att ambassader utrymts innan attentat tack vare gott samarbete med lokal polis.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

Utrikesministern: Djup uppskattning

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver i en kommentar till Aftonbladet att man tar ambassadpersonalens säkerhet på allvar:

”För mig som utrikesminister och departementschef finns det inget viktigare än personalens säkerhet. Därför har regeringen under de senaste veckorna vidtagit åtgärder för att stärka säkerheten vid våra beskickningar”, skriver han och fortsätter:

”Den här sommaren har präglats av krishantering och intensivt arbete för UD:s medarbetare och på många utlandsmyndigheter. Det har inneburit hårt och krävande arbete för många. Jag är oerhört tacksam för allas hårda slit och tar varje tillfälle i akt att uttrycka det, såväl i ord som i handling. Jag känner djup uppskattning för den professionalitet, dedikation och pliktkänsla som kännetecknar personalen i utrikesförvaltningen, inklusive våra lokalanställda. De lokalanställda på våra beskickningar gör ovärderliga insatser och möjliggör för Sveriges diplomatiska arbete”.

Salwan Momika håller i en svensk och dansk flagga. Tillsammans med Salwan Najem brände han en Koran vid Mynttorget i Stockholm i juli.