Open AI slår tillbaka mot Elon Musk: ”Stämde oss när vi började göra framsteg”

Publicerad 2024-03-06

En infekterad strid pågår mellan Elon Musk och tidigare kollegorna på Open AI.

Nu slår medgrundarna – som stämts av techprofilen – tillbaka i ett blogginlägg.

”Vi är ledsna över att det har gått så långt med någon som vi har beundrat djupt och sedan stämde oss när vi började göra meningsfulla framsteg utan honom”.

Det var i förra veckan som entreprenören och Tesla-grundaren Elon Musk lämnade in en stämningsansökan mot Open AI – företaget han själv var med och grundade men lämnade 2018.

Musk menar att AI-jätten bland annat prioriterar ekonomisk vinst före utvecklingen av mänsklighetens bästa, vilket han anser strider mot avtalet som tecknades i samband med att Open AI startades. Han anklagar även att företaget för att ha en för nära relation till majoritetsinvesteraren Microsoft.

Nu har Open AI svarat på kritiken.

Ville själv ha kontrollen

I ett blogginlägg skriver företaget, och Musks tidigare medgrundarkollegor, att man motsätter sig stämningen och menar att Musk själv var drivande i att verksamheten skulle generera mer pengar.

Enligt bifogade mejl mellan parterna var omstruktureringen ”nödvändig” för att få in den stora mängd kapital som behövdes för att kunna utveckla tekniken.

Musk själv ska enligt blogginlägget själva ha pushat för att Open AI skulle ta in en miljard dollar i den första vändan i stället för de 100 miljoner som planen angav.

Grundarna anser även att Musk ändrat uppfattning om företagets inflytande över Open AI. Enligt mejlen ville Musk göra bolaget till en del av Tesla, för att på så sätt kunna konkurrera med Google och att Tesla skulle kunna vara en ”kassako”.

Samtidigt ville Musk både vara vd samt äga majoriteten av bolaget och på så sätt ha full kontroll, något som de andra medgrundarna motsade sig då de menade att en enskild individ inte ska ha absolut kontroll över Open AI.

”Skulle aldrig lyckas”

Musk valde sedan att lämna företaget med hänvisning till att Open AI ”aldrig skulle lyckas” och att han planerade att bygga en egen AI-konkurrent, enligt blogginlägget.

Avslutningsvis skriver medgrundarna att man beklagar att saken fått så långtgående proportioner.

”Vi är ledsna över att det har gått så långt med någon som vi har beundrat djupt – någon som inspirerade oss att sikta högre, och som sedan sa att vi skulle misslyckas, startade en konkurrent och sedan stämde oss när vi började göra meningsfulla framsteg mot Open AI:s mål utan honom”.