Mordet på Henrik, 15, tas upp i rätten – åtal även för gravfridsbrott

Publicerad 2024-03-20

ALINGSÅS. I dag inleddes rättegången mot den 16-åring som står åtalad – misstänkt för att ha mördat Henrik, 15, med 140 hugg.

Sent på tisdagen hade en ytterligare åtalspunkt tillkommit – grovt gravfridsbrott.

– Han nekar till brott och menar att han inte rört målsäganden efter att han avlidit, säger hans advokat.

Strax efter klockan 09 fylldes två långa bänkrader bakom säkerhetsglas i sal 1 i Alingsås tingsrätt med anhöriga och vänner till Henrik, 15, som hittades död i oktober 2023.

Inne i själva rättssalen befann sig flera av Henriks närmaste anhöriga tillsammans med sin advokat och åklagarna Andreas Ekengren och Rebecka Nordlund.

Åklagarsidan inledde med att beskriva den gärning som 16-åringen misstänks ha utsatt Henrik, 15, för på kvällen den 2 oktober 2023.

– Han har berövat Henrik livet genom att hugga eller sticka honom upprepade gånger med kniv. Han har åsamkat honom över 140 penetrerande skador, säger åklagare Andreas Ekengren, som lett förundersökningen.

Misstänkt pojke på plats

Mittemot åklagarna, intill sin advokat Camilla Waldenberg, satt 16-åringen. Håret var rakat och han var iklädd en svart luvtröja. Under de inledande yrkandena sade han ingenting. Advokat Waldenberg förde hans talan, och meddelade att 16-åringen även fortsatt nekar till brott.

– Inställningen är att han utövat visst våld men förnekar brott med hänvisning till att han upplevde att han befann sig i en nödvärnssituation.

Den rättsmedicinska utredningen har visat på att Henrik alltså åsamkades omkring 140 stick- och skärskador. Samtidigt finns inga belägg för att Henrik ska ha utövat något våld mot 16-åringen.

Advokat Camilla Waldenberg påpekade att 16-åringen under polisutredningen varit tydlig med att hans minnesbilder från händelseförloppet är begränsade.

– Han har ett minne av att han tar fram och använder kniven. Men han har inget minne om att det skulle vara i den här omfattningen, säger hon.

Ett stort medieuppbåd var på plats i rättssalen på onsdagsmorgonen, liksom många anhöriga och vänner till Henrik, 15.

Åtalas för gravfridsbrott

Senior åklagare Andreas Ekengren meddelade också att en ytterligare åtalspunkt mot 16-åringen hade tillkommit sent under tisdagen – grovt gravfridsbrott.

Åklagarsidan menar att 16-åringen, någon gång under dygnen mellan dådet den 2 oktober och anhållandet den 5 oktober, på något sätt ska ha släpat eller dragit Henriks kropp ned i Säveån. Det var där kroppen hittades sent på kvällen den 8 oktober.

– Han har olovligen dragit kroppen ned i Säveån, säger åklagare Andreas Ekengren.

16-åringen har tidigare nekat till anklagelser om att han skulle ha flyttat kroppen. Han hävdade i stället konsekvent under polisutredningen att Henrik självmant skulle ha hoppat ned i ån efter att de hamnat i bråk. Den rättsmedicinska utredningen har dock visat att Henrik dog till följd av skär- och stickskador, inte drunkning.

Den åtalade pojkens inställning står fast.

– Han nekar till brott, och menar att han inte rört målsäganden efter att den avlidit, säger advokat Camilla Waldenberg.

Henriks nära anhöriga yrkar på skadestånd, medan den tilltalades advokat menar att skadestånd, vid eventuell fällande dom, endast ska betalas ut till Henriks pappa.

Försvaret yrkade även på stängda dörrar – något som bifölls av tingsrätten, med hänvisning till lagen om särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. En begränsad krets av nära anhöriga till den målsägande har tillåtits närvara. Rättegången fortsätter under fredagen och tisdagen.

Henrik blev bara 15 år.

Följ ämnen i artikeln