Skärpt straff för gängledare i Sundsvall

TT

Publicerad 2024-03-27

En teckning med den huvudåtalade 21-åringen under tingsrättsförhandlingen i Attunda tingsrätt, dit den flyttats från Sundsvall. Arkivbild.

Tjugo personer dömdes i höstas i ett stort mål i Sundsvall kopplat till förra vinterns gängkrig mellan Foxtrot- och Dalennätverken.

Nu skärps straffet till 14 års fängelse och utvisning för huvudmannen, en 21-årig lokal gängledare.

Mannen är irakisk medborgare och dömdes i tingsrätten till elva års fängelse och utvisning för bland annat förberedelse till mord, försök till allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott.

Han döms nu även för två fall av anstiftan till försök till mord och grovt vapenbrott, meddelar Hovrätten för nedre Norrland.

Enligt domstolen har mannen bland annat legat bakom ett försök att detonera en bomb med 2,2 kilo dynamit på en balkong, något som hade inneburit en avsevärd risk att personer i intilliggande lägenhet skulle dö.

Målet rör i huvudsak tre händelser i Sundsvall: ett mordförsök i december 2022, förberedelse till mord i slutet av januari 2023 och det ovan nämnda sprängningsförsöket vid samma tid.

Bakgrunden är enligt åtalet att huvudmannen lämnade den lokala grenen av Dalennätverket för att ansluta sig till Foxtrot.

I tingsrätten åtalades 24 personer, varav 20 dömdes. Målet i hovrätten omfattar elva personer. Tre personer får sina frihetsberövanden kortade. En 17-åring som frikändes i tingsrätten döms till ungdomstjänst för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I övrigt fastställs tingsrättens dom vad gäller skuld, påföljder, utvisningar och skadestånd.