SJ:s Hamburg-tåg fick dra i nödbromsen – resenärer avbokas

Publicerad 2022-08-31

SJ:s nya nattåg till Hamburg.

SJ:s tåg mellan Stockholm och Hamburg får inte köra med sov- eller sittvagnar.

Nu tvingas företaget boka av resenärer och ställa in biljettförsäljningen.

– Det är frustrerande, säger Jonas Olsson, kommunikatör på SJ.

Imorgon rullar det första tåget med destination Hamburg från Stockholm. SJ:s projekt att återuppliva sträckan mellan Sverige och Tyskland har varit efterlängtat sen upphandlingen hos Trafikverket förra året.

Med bara en dag kvar har SJ tvingats dra i nödbromsen. På grund av strul med tillstånden får tågen inte köras med varken sovvagnar eller sittvagnar.

EU har nämligen nya direktiv för tåg som kör över landsgränserna. Sverige och Tyskland har tolkat de nya direktiven på samma sätt. Men den danska tolkningen ställer till det.

– Danmark gjorde en annan bedömning, vilket gjorde att vi nu saknar tillstånd för att köra samtliga sov- och sittvagnar genom Danmark, berättar Jonas Olsson, kommunikatör på SJ.

”Vill hitta en lösning men kan inte”

Jonas Olsson.

Intensiva möten med danska representanter har hållits för att få ordning på resan.

– De vill hitta en lösning men det går inte enligt landets lagstiftning, säger han.

När tågen nu rullar från Stockholm under torsdagen innehåller de endast liggvagnar. Det har gjort att SJ tvingats avboka flera av resenärerna och tills vidare ställt in biljettbokning.

– Jag kan bara säga att det är frustrerande att människor inte kan resa med oss som tänkt, säger Jonas Olsson.

Resenärer som fått sin resa avbokad kommer få pengarna tillbaka och resa tur och retur betald någon gång i framtiden. När går inte att säga.

– Vi har spärrat bokningen fram till årsskiftet. Det går inte att ge några löften. Vi arbetar med att nå en lösning med Danmark eller få tillstånd. Det är oklart hur lång tid det kan ta, säger han.

Följ ämnen i artikeln