Ännu en blodig dag i oroligt Afghanistan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ahmad Wali Sarhadi/AP/TT
En bil lastad med sprängämnen dödade minst 20 personer vid ett sjukhus i staden Qalat i Afghanistan.

Minst 20 personer har dödats av en bilbomb vid ett sjukhus i staden Qalat i södra Afghanistan. Ytterligare minst 90 personer rapporteras ha skadats.

I en annan händelse har många civila dödats i en flygattack utförd av amerikansk militär.

En talesperson för talibanerna tar på sig attacken i Qalat och säger att den var riktad mot säkerhetstjänsten, vilket bekräftas av säkerhetstjänsten. Angriparna hade dock parkerad sin bil lastad med sprängämnen utanför en av sjukhusets ingångar och byggnaden totalförstördes.

– Antalet döda och skadade kan stiga eftersom räddningstjänsten fortfarande letar efter kroppar under rasmassorna, säger Haji Atta Jan Haqbayan, från provinsstyret i Zabul, till Reuters.

Boende nära platsen sade att deras bostäder skakade, att fönster krossades och att explosionen följdes av eldgivning.

– Det var hemskt, säger universitetsstudenten Atif Baloch som såg kvinnor och barn bäras bort av räddningspersonalen.

"Utan orsak"

I Nangaharprovinsen i landets östra delar har minst nio civila dödats och tiotals skadats i ett luftangrepp utfört av amerikanska styrkor, uppger lokala myndighetskällor. Attacken som utfördes natten till torsdagen var riktad mot ett gömställe som används av IS, men träffade av misstag civila som varit ute och samlat pinjenötter.

– Arbetarna hade tänt ett bål och satt tillsammans när en drönare attackerade dem, säger Malik Rahat Gul, en lokal ledare till nyhetsbyrån Reuters.

Andra uppgifter talar om att så många som 30 civila dödades i attacken och att ett 40-tal skadades.

Enligt en av de överlevande, 22-årige Pir Mohammad, hade arbetarna samlats även från andra provinser och många sov i tält när attacken kom.

– Många av våra vänner dödades utan orsak och tiotals andra skadades, säger han till nyhetsbyrån AFP från sjukhuset där han vårdas för splitterskador.

Bekräftar drönarattack

Försvarsdepartementet i Kabul har bekräftat att angreppet riktades mot IS-mål, men vägra säga om civila dödats i attacken.

Överste Sonny Leggett, talesperson för de amerikanska styrkorna i Afghanistan, bekräftar att en drönarattack genomförts mot IS i Nangahar.

– Vi är medvetna om anklagelserna om att icke stridande har dödats och arbetar tillsammans med lokala myndigheter för att fastställa fakta, säger han.

I tisdags dödades minst 48 människor i två olika explosioner i Afghanistan. Den ena av dem skedde vid ett kampanjmöte med presidenten, landet håller val om drygt en vecka. Och under onsdagen attackerade beväpnade män och minst en självmordsbombare en regeringsbyggnad i Jalalabad, i landets östra del, enligt myndighetskällor. Minst nio personer, bland dem en kvinna och ett barn, skadades i den attacken.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN