Coronasmitta på fest – 70 blev sjuka

Av: TT

Publicerad:
Publik inför Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping Arena 2019. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Publik inför Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping Arena 2019. Arkivbild.

En vecka in i mars bedömde Folkhälsomyndigheten risken för spridning av covid-19 i samhället som måttlig. Den 7 mars samlas 100 personer för en fest i en villa utanför Stockholm – och 70 av dem blev sjuka, skriver Dagens nyheter.

Peter fyllde 60 år och tillsammans med maken Niklas bjöd han in till en stor fest hemma i villan. Då, den 7 mars, fanns ännu inga rekommendationer eller förbud i Sverige som pekade på att det skulle vara en dålig idé.

I Italien har premiärministern samma dag beslutat att isolera regionen Lombardiet i ett försök att stoppa smittspridningen. I Danmark går regeringen ut med en rekommendation om att stoppa tillställningar med över 1 000 deltagare. I Sverige hålls finalen av Melodifestivalen inför en livepublik om tiotusentals personer.

Av de 100 personer som deltar i Peter och Niklas fest blir 70 sjuka de efterföljande veckorna. Två personer läggs i respirator, en av dem är Niklas. Fyra gäster har testats och bekräftats ha corona, sex gäster har behövt andningshjälp av sjukvården.

– Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, säger Peter till Dagens nyheter.

Publicerad: