Nyamko Sabuni kritisk till L:s utveckling under Björklund

Kandiderar som Liberalernas nästa partiledare

Av: Adam Westin, Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Nyamko Sabuni tycker att Liberalerna har blivit för smalt i ämnesval och vilka företrädare som syns under Jan Björklunds ledarskap.

Själv vill hon ta L i en helt annan riktning.

– Jag drömmer fortfarande om tiden under Lars Leijonborg när vi var så många profiler i partiet som gjorde vår röst hörd, säger hon.

Jan Björklund har meddelat att han efter 12 år stiger åt sidan som partiledare för Liberalerna.

Partiet krisar rejält i opinionen – inte desto mindre har det utkristalliserats en hård strid om vem som blir hans efterträdare.

De som nämnts som toppkandidater är främst Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni, som nu går ut och säger att hon vill bli nästa partiledare. Båda har varit integrationsministrar för Liberalerna (dåvarande Folkpartiet).

– Jag tycker om Erik Ullenhag jättemycket. Det är en kompetent kollega och bra ledare. All respekt till Erik Ullenhag och jag skulle se mycket framemot att kandidera sida vid sida med honom, säger Nyamko Sabuni på en pressträff i samband med beskedet att hon kandiderar.

Lyfter sin familjs historia

Nyamko Sabuni meddelade i medlemsmagasinet NU att hon kandiderar till posten. Hon skriver bland annat att hon med ”stor sorg” följt oenigheten i Liberalerna och partiets opinionsras.

1 av 8 | Foto: Magnus Sandberg

På sin pressträff utvecklar hon varför hon kandiderar, och lyfter sin egen bakgrund. Nyamko Sabuni kom till Sverige med sin familj från Kongo när hon var 12 år gammal. Att hennes pappa kom i arbete är en nyckel till familjens integration, säger Sabuni.

– Det talas ofta om att jag är hård, ”hård mot invandrare, jag är hård mot nyanlända”. Jag är inte hård mot någon, utan vad jag talar om är att det är viktigt att det skapas förutsättningar från samhället å ena sidan /.../ och i det andra fallet – varför ska samhället försörja hans sex barn? Han kan göra det själv. Och han började jobba.

En annan viktig nyckel är skolan.

–Jag har fått mycket av Sverige därför att jag gick i en bra skola, säger Sabuni.

Samtidigt slår hon fast att Liberalerna talat för mycket om några få ämnen – skola, EU och värnskatt.

– Vi har talat om det som vi själva tycker är intressant i stället för att ge svar på det väljarna frågor om.

Allt ljus på Björklund

Men hennes kritik slutar inte där. Sabuni tycker också att L har haft en olycklig utveckling under Björklunds ledarskap.

På frågan om hon tycker att Björklund har varit för dominerande svarar hon ”ja”.

– Det enkla svaret är ja. Vi har väldigt skarpa hjärnor i riksdagsgruppen, fler måste få ansvar, möjlighet och utrymme att utveckla politiken och föra ut den. Jag drömmer fortfarande om tiden under Lars Leijonborg när vi var så många profiler i partiet som gjorde vår röst hörd. Jag, Mauricio Rojas, Karin Pilsäter, Cecilia Malmström, Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag. Vi var många och när vi talade så lyssnade folk, säger Sabuni.

– I dag är det väldigt få i partiet som har sådan tyngd och då blir det allt ljus på partiledaren och hur viktig en partiledare än är så kan en partiledare inte bottna i precis alla frågor och då blir det väldigt smalt vad man kommunicerar.

Därefter slår hon fast att ”fler måste få ta utrymme, vi måste bli ett lag igen och tillsammans jobba för ett bättre Sverige.”

Men vems felet är till att L har tagit denna riktning vill hon inte svara på, eftersom hon själv varit borta från partipolitiken de senaste sex åren.

– Det vet jag inte, jag har inte varit aktiv så jag har ingenting att säga om det, det är bara upplevelsen utifrån, att det är bara är en person som syns väldigt mycket.

Kritiseras. Sabuni tycker partiet har haft en olycklig utveckling under Björklunds ledarskap
Foto: MARCUS ERICSSON
Kritiseras. Sabuni tycker partiet har haft en olycklig utveckling under Björklunds ledarskap

Har sagt upp sig från jobbet

I en film på Facebook avslöjar Nyamko Sabuni att hon i dag har sagt upp sig från sitt nuvarande jobb som hållbarhetsdirektör på ÅF.

– Vad jag har gjort är att jag har träffat medlemmar senaste veckorna och jag har känt ett varmt mottagande, att mina tankar och idéer vad jag skulle vilja göra med partiet i framtiden har tagits emot mycket väl, säger hon.

Partiledarkandidaten hoppas kunna lappa ihop Alliansen till att gå till val gemensamt.

– Jag tror att Alliansen är garanten för maktskifte i vårt land.

SD – ”den eviga frågan”

Nyamko Sabuni fick frågor om sin inställning till Sverigedemokraterna. ”Den eviga frågan”, inledde Sabuni, och tog upp en artikel från 2017 där hon skrev att man måste ”samverka” med SD.

– Då gjorde många partier att göra en grej av att frysa ut Sverigedemokraterna. Jag menade, som liberal och som demokrat, i utskotten måste utskottsarbetet fungera på lika villkor för alla folkvalda.

Att samarbeta med SD ser Sabuni däremot som svårt – både med tanke på partiets ”mörka historia” och att SD själva uppmålat liberalismen som sin ideologiska huvudmotståndare.

Nyamko Sabuni höll sin pressträff på en samlingsplats för unga startup-företag – och anlände klädd i gult och blått.

Är det en tanke bakom detta?

– Ja, framtidsoptimism. Teknisk utveckling kommer lösa många av våra problem. Och gult och blått betyder att jag är så stolt över att vara svensk och jag vill att så många andra också ska vara det, och tillsammans jobba framåt för bättre tider.
 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE