DNA-bevis kan ha förstörts

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-24

Brottsplatsen i Arbogafallet, då två barn mördades, stördes innan polisens tekniker hann säkra den.

Enligt SKL kan det vara en förklaring till att det saknas DNA-bevisning i åtalet mot den 32-åriga tyskan.

Avsaknaden av DNA-bevisning har förvånat DNA-experter. Men enligt Statens kriminaltekniska laboratorium finns en förklaring.

Försökte rädda liv

När räddningstjänsten kom till platsen försökte de rädda livet på barnen och mamman. All personal som rörde sig i huset kan mycket väl ha förstört många av bevisen, skriver SVT på nätet.

– Livräddande åtgärder går alltid först, naturligtvis. Det stör brottsplatsen. Men det måste göras, säger Weine Drotz, gruppchef vid Statens kriminaltekniska laboratoriums (SKL) biologienhet, till TT.

– När gärningsmannen går därifrån är det en intakt brottsplats. Går andra människor in där förändras mycket. Man skapar nya spår. Det kan vara svårt att se vilka spår som är relevanta, säger Drotz.

Analyser inte klara

SKL har ännu inte analyserat alla prover som tagits på brottsplatsen.

– Vi har ett stort material och undersökningen fortgår. Ärendet är öppet för oss och kommer vara det en tid, säger Drotz.

TT: Vad är det som tar tid?

– Man undersöker inte allt på en gång. Man gör undersökningen i olika steg och ser vad det får för effekt. Det naturliga är att man börjar med metoder som är snabba. Ger de inte tillräckligt resultat går man över till långsammare och krångligare metoder.

TT: Vad finns kvar att undersöka?

– Jag vill inte gå in på vad som finns kvar att undersöka i det här fallet.

TT

Följ ämnen i artikeln