”Jag vet inte vad alla heter”

Publicerad 2014-10-04

Första regeringssammanträdet är inlett.

Men miljöminister Åsa Romson vet inte ännu vad alla hennes nya kollegor heter.

– Jag tycker att det är lättare att lära sig namn och framför allt få en bild av en person när man också sätter sig ner och pratar, säger hon.

I dag är det första riktiga dagen på jobbet för den nya regeringen. De flesta S-ministrarna deltog på förmiddagen i partiets riksdagsgruppsmöte där viktiga poster i riksdagen delades ut.

Direkt efteråt samlades hela regeringen på Rosenbad för sitt första regeringssammanträde.

– Det känns väldigt viktigt och stort, och det finns väldigt mycket att göra, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.

”Bara träffats hos kungen”

Men de flesta av ministrarna stötte på patrull direkt.

Flera av ministrarna släpptes först inte ens in i varken riksdagen eller Rosenbad. En av dem var Gabriel Wikström (S), folkhälso- och sjukvårdsminister. Han fick stå en stund med vakten för att övertyga att han hade rätt att komma in på departementet.

– Han skötte bara sitt jobb. Det tycker jag är bra, säger Wikström när han passerar in.

Många av ministrarna som Aftonbladet talat med på förmiddagen visste inte heller vad som ska avhandlas på det första regeringssammanträdet.

Åsa Romson (MP), miljöminister och vice statsminister, vet inte ens vad hennes nya ministerkollegor heter.

– Nej, det kan jag inte. I går hann vi träffas en timme när vi pratade med kungen. Jag kände inte alla sedan förut, säger hon.

Inte hunnit plugga in namn

Har du inte hunnit plugga in vilka de är?

– Jag hade väldigt mycket annat att plugga in igår också. Jag tycker att det är lättare att lära sig namn och framför allt få en bild av en personen när man också sätter sig ner och pratar. Min uppfattning är att vi framför allt har en tydlig regering med många starka och kompetenta kvinnor. Det känns jätteroligt att jobba i en sådan regering.

Efter regeringssammanträdet ges det dock tillfälle för ministrarna att lära känna varandra lite bättre. Det kommer därefter att föras informella samtal, bland annat över en lunch. I kväll ska de även ha en gemensam middag.

– Det också jättebra att få prata lite mer informellt. För politik handlar om att man ska förstå varandra och varandras ingångar och ståndpunkter. Då behöver man ses och prata lite, säger Romson.

”Som träffa skolklass”

Det är lite som att träffa sin klass för första gången i dag. I går avhandlades klassfotot.

– Det är precis som att träffa sin skolklass. Nya kamrater för ett par år framöver. Det känns väldigt spännande. Jag känner att det finns väldigt mycket engagemang och versioner i rummet igår när vi sågs. Det hoppas jag att vi får se mer utav idag.

Vi får hoppas att ni kommer överens då?

– Jamen det tror jag. Vi har en grund att stå på i en den regeringsförklaring som utarbetades på grund av det som har sagts mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Om det krisar så har hon i alla fall en speciell vän att luta sig mot.

– Än så länge är det Gustav så klart. Han och jag delar på språkrörsskapet i Miljöpartiet och det kommer också vara en viktig del att partiledningarna från MP och S ser att man gör en samverkan här i vår gemensamma regering som också klarar av att samarbeta med andra. Där har kanske Gustav och jag ett särskilt ansvar så han är min bästis så länge.

Helene Öberg blir statssekreterare på utbildningsdepartementet och Göran Enander för Miljödepartementen, uppger språkrören.

ANNONS