Hjärtsjuke Kent, 52, slängdes i fängelse

Publicerad 2011-09-03

Greps När Kent Melmblom förstod att att hans visum gått ut efter att han skrivits ut från sjukhuset, sökte han upp polisstationen i Pattaya.
Men han fick inte hjälp – utan greps direkt.

Kent Melmblom, 52, blev hjärtsjuk när han var i Thailand och lades in på sjukhus.

Där blev han kvar. Så pass länge att hans turistvisum i Thailand hann gå ut. Sen började de värsta 12 dagarna i hans liv.

– Jag trodde aldrig att Thailand kunde vara så farligt, säger Kent Melmblom.

Fick fotbojor Kent har fortfarande kvar märkena efter de fotbojor som han tvingades bära i det thailändska fängelset.

Kent Melmblom från Stockholm hyrde ett hus i staden Pattaya sydost om Bangkok när han fick en bröstsmärtor över hjärtat och lades in på Bangkok Hospital i Pattaya.

När Kent Melmblom skrevs ut från sjukhuset, förstod att att hans visum gått ut. En vecka efter utskrivningen sökte han därför upp polisstationen i Pattaya.

Men han fick inte hjälp – utan greps direkt på plats.

– Jag slängdes in i en häktningscell. Det var en person där. Under natten hade det fyllts på. 67 personer tryckte tillsammans på fem gånger fem meter, säger Kent Melmblom.

Kedjades fast med andra

Dagen efter ställdes han inför rätta. Han dömdes till att betala 2000 Bath, 480 svenska kronor, och skulle släppas inom en timme.

– Det lät ju rimligt.

Men Kent Melmblom släpptes inte. Utanför salen stod i stället en grupp poliser och väntade på honom.

– Jag fick handbojor, fotbojor och kedjades fast med massor av fångar och fördes till en cell. Jag fick leva under fruktansvärda omständigheter, säger han.

Han tvingades att betala ytterligare 1800 Bath, men frigavs inte.

Gick ner 16 kilo

Han greps den 16 juli, men skulle bli kvar i den trånga cellen flera dagar till. Varje dag fick han en liten påse med ris och en flaska vatten. Det fanns en fläkt i cellen för att lätta på värmen, men den gick sönder efter ett par dagar.

– Jag gick ner 16 kilo. Jag fick diarré av det infekterade vattnet och kräktes varje dag. Det rann svett om mig. Det var så trångt på golvet att det bara gick att ligga ner på sidan.

Började må allt sämre

En morgon låg en man kall bredvid honom. Han hade dött, men blev liggandes kvar i cellen. I två dagar. Ingen tog bort honom. Kent Melmholm förstod inte hur han hamnat där – i cellen som framstod som värsta tänkbara mardrömmen.

– Det fanns ingen mänsklig värdighet alls. Efter två dagar började han lukta.

Kent Melmblom hade inte tillgång till sin hjärtmedicin och mådde allt sämre, både psykiskt och fysiskt. Han hade ingen klocka och kunde inte se ut genom något fönster.

– Jag visste inte om det var dag eller natt. Vi hade bara ett stengolv och varsin vattenflaska att vila huvudet på.

Och toalett i avskildhet var inte att tala om.

Mutades fri av advokat

Nyheten nådde efter några dagar Kents mamma i Sverige som i sin tur kontaktade UD. En dag öppnades luckan i gallret. Någon sökte efter Kent.

Med hjälp av en advokat som kände polischefen kunde Kent Melmblom muta sig fri.

Det kostade ytterligare 30 000 Bath, drygt 7 260 kronor.

Sen gick hemresan väldigt snabbt. Han gavs inte möjlighet att varken hämta sina tillhörigheter i sitt hus eller byta kläder.

Flögs hem i samma kläder

Samma dag, den 29 juli, slängdes han in i en bil, fördes till Bangkoks flygplats och sattes på ett plan till Sverige. I samma kläder som han fängslades i den 16 juli – ett par shorts, sandaler och ett linne.

– Jag stank urin, avföring och svett och skulle sitta på ett plan bland vanligt folk.

Och totalt blottlagd utan pengar eller några tillhörigheter.

Nu har han hunnit duscha och vila ut, men mår fortfarande väldigt dåligt efter det han varit med om.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jag visste inte att Thailand var så farligt. Jag har ändå bott där tidigare i tio år och var ingen nybörjare. Jag vill varna andra. Polisen var bara ute efter mina pengar, säger Kent Melmblom.

Flera liknade fall hos UD

En månad efter ankomsten till Sverige har han äntligen hunnit samla kraft till att prata med svensk polis, sitt försäkringsbolag och UD.

Men Kents fall är inte ovanligt.

– Vi har många sådana här ärendet. Det är vanligt att bli tagen för att man inte har giltigt visum. Man måste följa de lagar och regler som gäller i det berörda landet, säger Karin Nylund.

Hon vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att UD har många liknade fall på sitt bord just nu.