Här polisens unika inbrottskarta

Publicerad 2011-09-27

Stockholmspolisen ska skicka experttips till resten av landet

Hösten är inbrottstjuvarnas högsäsong.

När svensk polis nu kraftsamlar mot vardagsbrotten ska kollegorna i Stockholm dela med sig av expertkunskapen.

Här är deras nya grepp: En unik citykarta där alla inbrott märks ut.

Stockholmspolisen ska bli experter på inbrott när det nu görs en nationell satsning på mängd- och seriebrott. Projektet ska ge en helhetsbild över var inbrotten sker, vem som ligger bakom och även ta fram metoder som ska användas av poliser över hela landet.

I många fall handlar det om inbrottsligor som länsar ett bostadsområde – och drar vidare till nästa.

Chef: Polisen behöver bli bättre

– Omvärlden har förändrats. Vi har i dag ett läge där det är utländska ligor som arbetar i Sverige och begår vad vi kallar seriebrott. Det är samma gärningsmän som på kort tid begår en mängd på olika platser – över polismydigheternas gränser. Vi behöver samordna oss på ett betydligt bättre sätt än tidigare, säger Klas Friberg, rikskriminalchef och ordförande i den nationella operativa ledningsgruppen som leder fyra expertteam att skicka till utsatta områden för förstärkning.

Oktober värsta inbrottsmånaden

Många tror att det är i semestertider som tjuven lever loppan i villakvarteret. Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik är det istället den här tiden på året vi ska vara extra vaksamma.

Högsäsongen för inbrottstjuvar infallet oktober-januari. Polisen står nu inför den mest inbrottstäta månaden i Stockholm city, enligt Peter Åberg, kommissarie vid Citypolisen och samordnare av distriktets inbrottsarbete.

– Västra delen av Södermalm och Vasastan är det område vi har mest inbrott just nu.

"Färre inbrott med grannsamverkan"

Peter Ågren framhåller att grannar som hjälper varandra att tömma postlådor och störa obehöriga är en framgångsrik metod för att minska inbrottsrisken. Forskning har visat att grannsamverkan minskar brottsligheten med en fjärdedel.

– Där de förekommer grannsamverkan är det färre inbrott än i andra områden. Det räcker med att man ökar engagemanget och vaksamheten så märker inbrottstjuven av det, anser Peter Ågren.

Polisens nya varningskarta

I år tar Citypolisen till ett nytt grepp för att öka Stockholmarnas vaksamhet. En skrämmande karta fullpepprad med 466 röda varningarna – antalet inbrott som har inträffat hittills i city i år.

– Det är säkert ett bra sätt och ett bevis på att de har tänkt till när det gäller den här typen av brott. Både när det gäller att förebygga och beivra, berömmer rikskriminalchef Klas Friberg.

Peter Ågren anser att om polisen vet var inbrotten begås är det dumt att inte tala om det:

– Vi klarar inte av att ensamma lösa alla problemen. Det enklaste sättet att få hjälp är att tala om för folk att de befinner sig i ett villaområde där det inte finns grannsamverkan och att vi får upp ett riskmedvetenhet. Man måste sluta tror att det bara är polisen som ska lösa det här utan också ta eget ansvar.

Är kartan ett botmedel mot det händer inte mig-syndromet?

– Ja. Det kanske händer det inte dig men då kan man vaka åt varandra. Grannsamverkan går ut på att försvinner jag iväg så kan grannen kolla och varna ifall dörren står öppen, säger Peter Ågren.