Glänsande, Madeleine

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

I natt stal hon showen i New York

NEW YORK. Prinsessan Madeleine stal showen på World Childhood Foundations glittrande galamiddag på Manhattan i natt.

Och det störde inte mamma.

– Jag är så stolt över min dotter. Hon har varit en fantastisk representant för stiftelsen, säger Silvia till Aftonbladet.

Ja, det senaste dygnet har drottning Silvias World Childhood Foundation, som fyller tio år i år, stått i fokus i New York.

Det började med ett symposium i FN-högkvarteret om sexuell exploatering av barn, under vilket drottningen själv höll ett kort anförande om de framsteg som gjorts på området sedan stiftelsen startades.

Galamiddag

För tio år sedan ville människor överhuvudtaget inte prata om de här frågorna. Man visste att det förkom, men ville helst inte låtsas om det. Det har förändrats helt, hette det bland annat.

Några timmar senare arrangerades alltså stor galamiddag på exklusiva Harvard Club mitt på Manhattan och liksom vid symposiet var det Madeleine som stal showen med sin blotta närvaro. Med på festen var också hennes blivande make Jonas Bergström.

Den nyförlovade prinsessan, som under hela oktober jobbar på World Childhood-kontoret i New York, är stiftelsens själva dragplåster.

– Jag är som förälder stolt och glad över hennes engagemang, säger drottningen till Aftonbladet under en pressträff i FN-skrapan.

– Hon har varit en fantastisk representant för stiftelsen och också sett till att föryngra den.

Enligt drottningen är Madeleines engagemang sprunget ur uppfostran.

– Som kungen en gång påpekade har våra barn fått Childhood till frukost, lunch och middag varje dag, säger hon.

Ska träffa fru Obama

Men Madeleine har också skaffat sig kunskaper som ökat hennes engagemang i de här svåra frågorna.

I dag åker Silvia vidare till Washington. Där ska hon i morgon träffa såväl utrikesminister Hillary Clinton som first ladyn Michelle Obama.

– Jag ska naturligtvis prata om de här frågorna även med fru Obama och jag har fått uppfattningen att hon är en väldigt öppen person, säger hon.

Om hon också tänker understryka vikten av att USA skriver under FN:s barnkonvention återstår att se.