Turkiets attacker kan leda till inbördeskrig

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-25

På fredagen inledde Turkiet flyganfall mot Islamiska staten – men också mot PKK-baser i norra Irak.

Det kan leda till inbördeskrig i Turkiet.

– Det finns stor risk att det sker en våldsam spiral med omfattande oroligheter i Turkiet och över gränsen, säger Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Under de senaste dagarna har Turkiet attackerat IS-fästen nära gränsen. Och på fredagen genomförde man för första gången attacker med bombplan.

– Det är en stor förändring av spelplanen i konflikten i Syrien. När Turkiet nästan helt och hållet dras in i konflikten så förvärras situationen för IS dramatiskt, säger Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Fram till häromdagen har landet inte ingripit mot IS i Syrien. Och trots att Turkiet är en Nato-medlem så har man vägrat låta USA och dess allierade använda turkiska flygbaser i anfall mot Islamiska staten i grannländerna Syrien och Irak.

– Senaste året har Turkiet skruvat åt tumskruvarna och gjort det svårare att komma över gränsen mot Syrien. Man har gjort flera tillslag mot anhängare och grupperingar. I juli har man dessutom blockerat ett antal jihadistiska hemsidor för första gången, säger Paul Levin.

"Vill få bort al Assad"

Han menar att den blodiga självmordsattacken i Suruç för några dagar sedan kan ses som Islamiska statens svar på de hårdare turkiska nyporna. Som svar förstärkte Turkiet trupperna vid gränsen mot Syrien. När det blev skottlossning där svarade Turkiet med attacker över gränsen.

– Det är ett händelseförlopp som har eskalerat, säger Paul Levin.

Turkietexperten säger att landets mål är en IS-fri zon längs med hela den turkiska gränsen. Men Turkiet hyser även andra förhoppningar.

– Vad jag förstår kan det finnas planer på att få bort Syriens president al-Assad, och det har varit ett av Turkiets krav för att ge sig in i konflikten, säger han.

"Djupt oroväckande"

Samtidigt som landet ger sig på Islamiska staten så genomfördes flera attacker mot den kurdiska terroriststämplade organisationen PKK.

Sedan 2013 har en bräcklig vapenvila rått mellan den turkiska staten och terroriststämplade Kurdistans arbetarparti, PKK.

Men i går anföll turkiskt flygvapen PKK-fästen i norra Irak. Anfallen ska även ha fortsatt på lördagsförmiddagen.

– Turkiets operationer kommer, om det behövs, fortsätta till terrorganisationernas högkvarter, alla ställen där de planerar attacker mot Turkiet och alla vapenlager som används mot Turkiet är förstörda, sa Turkiets premiärminister Davutoğlu på lördagsförmiddagen.

Nu är den tidigare vapenvilan med Turkiet betydelselös, meddelade PKK under lördagen.

– Det är djupt oroväckande att man öppnar en front också mot PKK och att vapenstilleståndet har hävts. Vi kommer se en period av omfattande oroligheter inom Turkiet, sannolikt kopplat till försämrade fri- och rättigheter, säger Turkietexperten Paul Levin.

Erdoğan: PKK större hot än IS

Under veckan utförde både IS och PKK våldsdåd i Turkiet. I måndags dödade en självmordsbombare med kopplingar till IS ett 30-tal människor nära den syriska gränsen, och PKK har tagit på sig två polismord.

– President Erdoğan och premiärminister Davutoğlu har länge sagt att de ser PKK som ett större hot än IS, säger Paul Levin.

Och när PKK-allierade syriska trupper i slutet på juni kastade ut IS från staden Tel Abyad och därmed knöt samman staden med Kobane och de kurdiska regionerna i nordöstra Syrien fick man en kontinuerlig sträcka territorium under kurdisk kontroll, längs den turkiska gränsen.

– Då skärpte Turkiet beredskapen. Erdoğan sa att det var hot mot Turkiet. Det gjorde man inte när IS tog över samma stad året innan, säger Paul Levin.

"Kan bli inbördeskrig"

Turkiets nyinledda tvåfrontskrig kan få allvarliga följder i regionen. Om landet fortsätter attackera PKK så kan det kurdiska självstyret i Irak, som hittills varit vänligt inställda till Turkiet, ompröva sin inställning.

– Vad som håller på att ske är en eskalering och det finns stor risk att det sker en våldsam spiral med omfattande oroligheter i Turkiet och över gränsen. Det är en game changer för konflikten i Syrien och för IS, men djupt tragiskt för Turkiet, säger Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Följ ämnen i artikeln