Färja har kapsejsat - minst 36 döda

Publicerad 2015-07-02

En färja har kapsejsat utanför Ormoc City, Filippinerna. Minst 36 personer har dött och 19 personer saknas, uppger myndigheterna.

Det dåliga vädret hämmar räddningsarbetet.

Ombord på färjan var 173 passagerare. Hittills har 118 personer räddats eller lyckats simma i land, men än så länge saknas 19 personer.

Flertalet överlevare som klängt sig fast vid skrovet på Kim Nirvana har plockats upp på räddningsbåtar.

– Mellan 50 och 70 personer har räddats och försetts med mat, vatten och filtar, säger Richard Gordon på Röda Korset till BBC.

Enligt honom har det dåliga vädret med låg synlighet och starka vindar ha hämmat räddningsinsatsen. Den grupp dykare som skulle söka efter de saknade har ännu inte kommit till platsen på grund av vädret, rapporter AP.

Kapsejsade i hårt väder

Färjan hade precis åkt från staden Ormoc till Camotes-ön när fartyget kapsejsade i hårt väder. Ett foto visar att stora delar av båten är under vatten.

Överlevare berättar för AP hur de såg att fören på färjan plötsligt reste sig ur vattnet innan fartyget slog över på ena sidan och började sjunka. Enligt dem ska fartyget vara gjort i trä.

Orsaken oklar

Fartyget som var 27 meter långt, var knappt 200 meter från stranden när olyckan inträffade, enligt kustbevakningen i Filippinerna. Orsaken till olyckan är fortfarande oklar.

Filippinerna består av 7100 öar och under de senaste åren har hundratals människor dött i olyckor i regionen, detta kopplas ofta till dåligt underhållna fartyg och dålig sjösäkerhet.

Texten uppdateras

Följ ämnen i artikeln