Polsk militär ska söka efter nazitåget

Publicerad 2015-09-02

Försvarsministern går med på att trupper sätts in

Polens försvarsdepartement går nu med på kraven från lokala myndigheter att sätta in militären i sökandet efter nazitåget som uppges finnas gömt nere i tunnlarna under Walbrzych.

– Försvarsministern har beslutat att skicka teknisk utrustning till platsen, för att avgöra om tåget verkligen existerar, säger Jacek Sonta, talesman för försvarsministeriet.

Beslutet kommer efter vädjanden från guvernören i Nedre Schlesien, som begärt hjälp efter att Walbrzych och skogarna runt 1200-talsslottet Ksiaz formligen invaderats av skattletare på jakt efter det nazityska guldtåget, som enligt ihärdiga uppgifter finns gömt under mark sedan andra världskrigets slut.

– Armén agerar på begäran av regionens guvernör, sägs det vidare i uttalandet, enligt The Guardian.

Inte övertygad av bevisen

Beslutet kommer efter veckor av rykten om var ”guldtåget” kan finnas, spekulationer som lockat horder av skattletare till platsen.

Vid en presskonferens i måndags uttryckte guvernören Tomasz Smolarsz tvivel om att det verkligen skulle finnas nya bevis för att tåget verkligen skulle finnas i området.

– Vi har fått se ett par foton och oläsliga gamla kartor. Bevisen är inte övertygande, sa han vid presskonferensen.

– Det har förekommit ett antal liknande rykten förut. Bland annat pågick en hysterisk jakt på tåget i området för 11 år sedan.

Dessutom har skogsbränder utbrutit i området, och kommunen har infört förbud mot att röra sig i skogarna kring slottet.

Guldfeber råder

Men på det pampiga 1200-talsslottet Ksiaz, beläget uppe på ett berg, råder guldfeber. Under slottet, någonstans i det kilometerlånga tunnelsystemet, tros det försvunna nazitåget finnas. Under andra världskriget konstruerade Nazityskland ett gigantiskt system av tunnlar och underjordiska vapenfabriker i området – ett projekt som gick under namnet ”Die Riese”.

– Hela mitt liv har folk letat efter guld och gömda skatter i tunnlarna här. Vi vet att det finns otroligt många mysterier i marken under våra fötter – bara en liten del av tunnlarna har upptäckts eller har utforskats, säger slottets guide Maciej Meissner till norska VG.

300 ton värdeföremål

Legender om det försvunna guldtåget har cirkulerat i mer än 50 år men fick nytt bränsle för ett par veckor sedan, när en tysk – sannolikt en soldat som tjänstgjorde vid transporten – på sin dödsbädd berättade att de gamla historierna var sanna. Inte bara ett utan två tåg, fullastade med guld, ädelstenar och vapen, ska ha gömts inne i tunnelsystemet under krigets sista veckor, enligt vittnesmålet.

Mer än 300 ton värdeföremål, ska enligt berättelsen finnas inlåst i tåget, som också befaras vara minerat.

Efter att Polens vice kulturminister Piotr Zuchowski i förra veckan påstod att tåget med ”99 procents säkerhet” hade lokaliserats, har Walbrzych invaderats av journalister, hoppfulla skattletare och nyfikna turister.

– Intresset är enormt, vi har haft tre gånger så många besökare som normalt den senaste veckan, och alla frågar oss om tåget, säger Maciej Meissner till VG.

Försvann på vägen

Nazitåget lämnade Breslau (i dag Wrocław) i april 1945, och var på väg mot dåvarande Waldenburg (Walbryzch) när det försvann någonstans på den dryga sex mil långa sträckan.

Slottet Ksiaz (tidigare Fürstenstein) var tänkt att bli Adolf Hitlers högkvarter i det ockuperade Polen, och en ombyggnad var planerad av führerns chefsarkitekt Albert Speer.

Vid slutet av andra världskriget tvingades tusentals slavarbetare från tyska koncentrationsläger att gräva ut ett hemligt tunnelsystem i området – tunnlar som till stor del alltså fortfarande är outforskade.