Ville bryta tabu om mens – stoppas från skolkatalogen

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-21

Ida, 17: ”Det mest naturliga som finns”

Ida Pettersson och de andra i hennes klass ville ta ett alldeles speciellt skolfoto. Då sa fotografen och skolan stopp.

– Vi vill inte att mens ska vara tabu så därför tyckte vi att skolfotot var ett bra sätt att visa att vi inte skäms över det, säger hon till Aftonbladet.

Skolklassen ville ta en "spexbild" där de skulle lyfta frågan om att det är tabu att prata om mens. Så de smyckade ut sig med bland annat fejkblod, tamponger, bindor och choklad.

Fotografen som skulle ta bilderna till skolkatalogen vägrade dock fota och tillkallade skolans rektor.

Enligt Ida Pettersson, 17, som själv var med på bilden, var det först tänkt som en kul grej. Sedan växte det.

– Vi vill inte att mens ska vara tabu så därför tyckte vi att skolfotot var ett bra sätt att visa att vi inte skäms över det, säger hon och fortsätter:

– Det är det mest naturliga som finns! Men problemet är inte vår skola, problemet ligger i samhället.

Anses bryta mot policy

Rektorn på skolan, som ligger i Stockholmsområdet, välkomnar elevernas budskap men beslöt att stoppa bilden från skolkatalogen.

– Jag stödjer helhjärtat det som de ville lyfta fram. Men vi har ett antal tillfällen där man kan ta upp den här frågan, skolkatalogen är inte rätt forum, säger rektorn till Aftonbladet.

Beslutet togs med hänvisning till en policy som skolpersonal och elever tillsammans tagit fram. Den säger att alla bilder i katalogen ”ska vara representativa och lättillgängliga för vilken betraktare som helst”, även för de som inte går på skolan.

Detta ansågs alltså bilden bryta mot.

Sprids på nätet

Istället har flera av tjejerna börjat sprida en av deras egentagna bilder på sociala medier, där den fått stor spridning. Bland annat har tv-profilen Clara Henry spridit den vidare.

– Det är jättekonstigt att vi inte fick ta bilden men det är så stort och coolt att vi har fått så mycket bra respons, säger Ida Pettersson och fortsätter:

– Kampen är inte slut än.

Följ ämnen i artikeln