Jessica, 22, fick stroke av p-piller

Uppdaterad 2013-08-30 | Publicerad 2013-08-29

Ignorerades när hon sökte vård – ska nu få hjälp i ”Arga doktorn”

Jessica Thåström hade ätit p-piller i ett halvår när hon plötsligt fick blixtrande huvudvärk.

Vårdcentralen sa att hon var stressad – 26 ­dagar senare drabbades hon av en stroke.

– Den var stor som en golfboll, säger Jessica som nu är med i SVT:s ”Arga Doktorn”.

År 2007 hade Jessica Thåström precis fått sin första pojkvän och började äta p-piller. Tre dagar efter sin 16-årsdag, efter att ha tagit pillren i ett halvår, drabbades hon plötsligt av blixtrande, svår huvudvärk.

Hon gick till Vårdcentralen i Vansbro för att få hjälp – men där tog de henne inte på allvar.

– De sa "du är stressad, åk hem och vila". De undersökte mig knappt, säger Jessica Thåström till Aftonbladet.

Ville inte röntga hjärnan

I september, 26 dagar senare, hade huvudvärken fortfarande inte släppt och Jessica remitterades till Mora lasarett. Familjen bönade och bad om att de där skulle röntga Jessicas hjärna. Men det ville personalen inte göra eftersom man tyckte att Jessica var för ung och därför inte borde utsättas för onödig strålning.

När Jessica vaknade morgonen därpå kunde hon inte röra sin vänstra arm. Efter att ha åkt ambulans till sjukhuset i Falun skickades hon vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Där konstaterade de att jag hade fått en hjärninfarkt stor som en golfboll och flera små blödningar, berättar Jessica Thåström.

Jessica opererades och var nedsövd i en vecka. När hon vakande var hon förlamad i hela vänstra sidan av kroppen och satt plötsligt i rullstol.

– Det var som att mina sexton år som jag hade levt bara var en dröm. Jag skämdes över att vara handikappad och väntade på att jag skulle bli hel igen. Jag väntade i ett halvår men jag blev inte hel igen. Ingen hade sagt att min stroke var så illa som den var, säger Jessica.

”Hade inte blivit förlamad”

Nu har det gått sex år och Jessica har fortfarande inte fått den hjälp och vård som hon vill ha och förtjänar. Därför medverkar hon nu i Svt:s nya programserie "Arga Doktorn", där läkaren Björn Bragée kommer att hjälpa människor som felbehandlats.

I programmet slår Arga doktorn fast att det fanns saker som vården hade kunnat göra för att hindra Jessicas stroke, berättar hon.

– Man hade kunnat kolla in i mina pupiller och sett att hjärnan var svullen. Men det gjorde ingen. Hade de gjort det hade de kunnat operera och då hade jag inte blivit förlamad.

Missade röda flaggor

Arga doktorn själv säger att det fanns flera "röda flaggor" som vården missade.

– Hon hade en helt ny, sprängande huvudvärk som kommer plötsligt och som hon inte haft förut. Hon var allmänpåverkad, kunde inte stå och vara uppe som vanligt, och hon använde p-piller. Hade man tagit hänsyn till det hade Jessica haft ett helt annat liv i dag, säger Björn Bragée.

Nu kämpar Jessica för intensivrehabilitering så att hon kan komma vidare i sitt liv – vård som landstinget inte vill betala för. Tack vare "Arga doktorn" har Jessica fått testa en klinik i Göteborg, där hon skulle vilja gå regelbundet.

– Det var verkligen en upplevelse. I och med att jag har känselbortfall och försämrad rörelseförmåga har jag alltid känt mig som en halv person. Men där kände jag att jag blev mer av en hel människa.

”Få mitt liv tillbaka”

Eftersom landstinget inte vill betala tvingas Jessica nu att antingen stå för kalaset själv, eller söka välgörenhetspengar. Arga doktorn tycker att det är helt uppåt väggarna.

– Att en ung flicka, som fått en vårdskada och som vill ha en rehabilitering, blir så avvisad och nonchalerad är hemskt att se. Hon hänvisas till att betala själv eller söka välgörenhet för en hjärnskada, hur rimligt är det? säger Björn Bragée.

För Jessica skulle fortsatt rehabilitering på Göteborgskliniken betyda väldigt, väldigt mycket.

– Jag skulle få mitt liv tillbaka. Jag skulle bli en hel människa.