Regeringen satsar på bredbandsutbyggnad

Publicerad 2014-03-27

I dag presenterade näringsminister Annie Lööf (C) en nyhet ur regeringens vårbudget.

Det handlar om 2,8 miljarder kronor som ska satsas på bland annat bättre bredbandsutbyggnad på landsbygden.

– Det ger möjlighet till jobb och företagande och goda möjligheter att leva runt om i landet, säger Annie Lööf.

Snart ska finansminister Anders Borg (M) presentera regeringens vårbudgetmotion - 9 april är det dags.

Men Alliansledarna har redan börjat presentera nyheter från budgeten. I dag var det näringsminister Annie Lööfs tur. På en pressträff i dag berättade hon att regeringen vill lägga 400 miljoner per år på Landsbygdsprogrammet.

Mer pengar till Landsbygdsprogrammet

Programmet är ett verktyg för att nå målen för landsbygdspolitiken. Åtgärderna finansieras gemensamt av Sverige och EU.

Totalt handlar det om en satsning på 2,8 miljarder extra till det nya programmet för perioden 2014-2020. Nyligen har EU dragit ned sin finansiering, medan regeringen fortsatte att betala sin del.

– Nu kompenserar vi EU:s neddragning och mer därtill, säger Annie Lööf.

Satsningen är en del av vårändringsbudgeten, vilket innebär att 400 miljoner kronor läggs på programmet redan i år. Enligt Annie Lööf leder satsningen till att fler jobb kommer skapas.

– Satsningen kommer att läggas framför allt på bredband och kommersiell service. Landsbygdsprogrammets syfte är att stärka miljöskydd, men även att stärka jobbpolitiken. Många jobb skapas där, säger Lööf.

Hon sa också att bredbandsutbyggnaden på landsbygden kan komma att fördubblas när regeringen totalt satsar 3,25 miljarder kronor på bredband fram till 2020.

Dagens besked har föregåtts av hårda regeringsförhandlingar. På sin blogg skriver ekonomisk-politiska talespersonen Per Åsling (C) att hans parti gått vinnade ur striden.

– Det har varit tuffa förhandlingar och det vi ser är en seger för glest befolkade regioner.

LRF väldigt nöjda

När det stod klart att EU sänkte sin del av finansieringen till Landsbygdsprogrammet var Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, starkt kritiska. Sedan dess har man drivit på för att regeringen ska lägga mer pengar. Enligt organisationens näringspolitiska chef Thomas Bertilson är dagens besked glädjande.

– Vi har jobbat väldig intensivt och länge med att få till ett landsbygdsprogram som är på samma nivå som vi haft tidigare. Vi tycker också att det är bra att man gör en satsning på sju år, det är långsiktigt och det är vi glada över, säger han.

Han beklagar dock att det tagit så lång tid för regeringen att agera.

– Vi såg väldigt tydligt att man prioriterade ned landsbygden i förhandlingarna som skedde nere i Bryssel i februari 2013. Det har tagit nästan ett och halvt år tills vi nu fick ett beslut. Det hade kunnat komma lite tidigare, säger Thomas Bertilson.