Ulla Andersson (V): Vi vill se ett annat samhälle

Publicerad 2013-10-03

Riktade också känga mot S för skattepolitiken

Vänsterpartiet lägger tyngdpunkten på välfärden i sin budgetmotion.

Mindre grupper i förskolan, bättre sjukvård och äldreomsorg och ökat bostadsbyggande är några av V-prioriteringarna.

– Det är en budget som bygger på tanken om ett bättre samhälle, mot det står högerns risksamhälle, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson (V).

Vänsterpartiet var sist ut att presentera sin skuggmotion. Partiet gör samma ekonomiska bedömning som regeringen om vilket utrymme det finns för reformer.

– Vi gör samma bedömning som Miljöpartiet och de borgerliga partierna men vi använder pengarna på ett helt annat sätt, säger Ulla Andersson.

Partiet vill bland annat lägga 10 miljarder på ett ungdomspaket med bostadsinvesteringar, fler utbildningsplatser på komvux, ökad anställningstrygghet, fler kuratorer och psykologer på ungdomsmottagningarna och jobbsatsningar.

Och som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan föreslår V även att all medicin ska vara gratis för personer under 18 år.

"Chockas varje dag"

En annan viktig grupp för Vänsterpartiet är resurssvaga föräldrar. För ensamstående föräldrar ska underhållsstödet höjas med mellan 400 och 600 kronor i månaden - en satsning som kostar 1,2 miljarder. Föräldrar som är arbetslösa ska också få möjlighet till 30 timmars förskola för sina barn i V:s förslag.

Dessutom föreslås 40 miljarder läggas på kommunerna och landsting för att till exempel öka personalen i äldreomsorgen och skolan.

Vänsterpartiet slår i sin budget fast att man nu vill se ett annat samhälle. I stället för stora skattesänkningar vill man satsa på välfärden.

– Jag tror många av oss chockas nästan varje dag när vi slår upp tidningar eller tittar på tv. Vi ser hur baracklösningar på skolor har blivit permanenta, hur äldre bollas runt och hur det är överbeläggningar på sjukhusen. Vi känner helt enkelt inte igen vårat samhälle längre, säger Ulla Andersson.

Kritik mot S

Men Vänsterpartiet har också ett tydligt feministiskt perspektiv på sin budget.

Bland annat vill man ha en helt individualiserad föräldraförsäkring, men Andersson menar också att pengar till välfärden är av särskilt stor vikt för kvinnor.

– Satsningar på barnomsorg och äldreomsorg är avgörande för oss kvinnor, hur vi kan leva våra liv. Om vi kan jobba heltid, känna mindre stress och ha en inkomst vi kan leva på, säger Andersson.

Nästa år är det val till riksdagen och Vänsterpartiet har upprepade gånger slagit fast att man vill se en rödgrön regering. Men på presskonferensen stod det klart att V inte gillar den väg som Socialdemokraterna tagit i skattepolitiken.

– Det går inte att bedriva vänsterpolitik på högerns skattepolitik, säger Andersson.

Är det vad Socialdemokraterna gör?

– Ja, jag tycker att det börjar likna så, ja.