Öcalan utlyser vapenvila

Publicerad 2013-03-21

Den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan utlös idag vapenvila i kampen mot den turkiska staten.

Över 40 000 människor har dödats i den snart 30 år långa blodiga konflikten mellan Turkiet och kurdiska PKK, men nu spirar hoppet om fred.

– Vi har nått en punkt där våra vapen borde tystas, säger Öcalan.

Abdullah Öcalan.

Efter flera månaders förhandlingar mellan den fängslade PKK-ledaren och den turkiska säkerhetstjänsten har i dag ett meddelande från Abdullah Öcalan lästs upp i staden Diyarbakir i samband med firandet av det kurdiska nyåret, Newroz.

– Vi har nått en punkt där våra vapen borde tystas, säger Öcalan i brevet som han har skrivit från den isolerade cell där han sitter fängslad för landsförräderi och separatism sedan 1999.

Öcalan manade inte bara till omedelbar vapenvila utan också en gradvis tillbakadragning av de PKK-styrkor som nu befinner sig på turkiskt territorium, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Vi är i ett stadium där våra väpnade styrkor borde dra sig tillbaka från Turkiet.

Politiska karriärer som insats

Både Öcalan och Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har satt sin politiska framtid på spel för att få en vapenvila till stånd.

Erdogan ska enligt nyhetsbyrån AFP ha sagt att han satsar allt på en fredslösning, "även om det kostar mig min politiska karriär".

Öcalan som av kurder kallas för Apo, har sagt att han vill få fred för sitt folks skull.

– Betrakta Apo som död om den här processen misslyckas, ska den 64-årige PKK-ledaren ha sagt i ett uttalande i fängelset för en tid sedan.

Fredsprocessen är ett resultat av ett långvarigt arbete mellan Öcalan, pro-kurdiska lagstiftare och olika PKK-organ i Europa och norra Irak, som noggrant hållits under uppsikt av den turkiska säkerhetstjänsten.

Premiärministern hoppfull

Premiärminister Erdogan kommenterade i dag Öcalans utlysta vapenvila med att den turkiska militären kommer att avsluta sina operationer mot kurdiska rebeller, så snart de slutar att slåss.

– Om det inte blir fler väpnade aktioner kommer våra trupper inte heller att ta till väpnad handling, sa Erdogan till nederländska journalister i samband med ett statsbesök där, skriver AFP.

– Jag hoppas att det här kommer att ha en effekt så snabbt som möjligt. Jag ser det vapenvilan som ett steg i rätt riktning, men det är också viktigt hur den appliceras på verkligheten, fortsatte Erdogan.

”Finns inga garantier”

Enligt källor till AFP kommer Öcalan att be om en kommission som observerar vapenvilan så att de kurdiska krigarna på ett säkert sätt kan lämna Turkiet.

Premiärminister Erdogan ska redan ha lovat att inga rebeller "kommer att röras om de lämnar landet".

Men åtminstone fyra försök till vapenvila mellan Turkiet och PKK har tidigare misslyckats, med följden att våldet då har eskalerat.

Turkiets justitieminister Sadullah Ergin är tillbakadraget hoppfull om att fredsprocessen faktiskt kommer att lyckas den här gången, skriver AFP.

– Det finns inga garantier. Men vi vet vad som händer om den inte gör det, säger Sadullah Ergin.

Vill att fångar släpps

Som ett tecken på god vilja släppte PKK förra veckan åtta turkiska fångar som suttit fängslade de senaste två åren.

Separatiströrelsen vill å sin sida att hundratals människor som fängslats av Turkiet på grund av samröre med PKK släpps.

PKK har klassats som en terroristorganisation av Turkiet, USA, EU och Nato. Turkiets närmande till EU har lyft fram kraven på stärkta rättigheter för landets minoriteter. Kurderna har blivit mer synliga i samhället; bland annat har man öppnat för etermediesändningar på kurdiska.

PKK har som mål att få den turkiska staten att erkänna kurdernas rättigheter och ge dem rätt till en självbestämmande inom landet.

Konfliken mellan Turkiet och PKK har pågått sedan 1984 och upp emot 45 000 människor har dödats, en stor del av dem kurder.