Eniga – om det mesta

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-13

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin påstår att vi står inför ett ödesval.

Men de förmår inte att beskriva skillnaderna mellan himmelriket och avgrunden.

Varje tänkande människa begriper att Sverige inte står inför ett val som radikalt kommer att ändra landets kurs.

För det är samförståndet alltför djupt grundat i vår politiska kultur. Svåra frågor, som skattereformer och pensionssystem, ska helst avgöras över blockgränsen.

För det är vår parlamentariska demokrati dessutom en garant. Den regering som gör saker som flertalet tycker är fel kommer att förlora nästa val.

Men trots det framställer båda sidor, de rödgröna och alliansen, söndagens val som ett ödesval. Om den egna sidan vinner väntar honung och rosor. Om motståndarna tar hem segern blir det mörkt och kallt.

Avgrunden krymper

Gårdagens duell i SVT mellan Reinfeldt och Sahlin, den sista planerade före valet, var inget undantag. I ord är skillnaden stor, i detaljerna krymper avgrunden ihop betänkligt.

Vi tar den höga arbetslösheten bland unga som ett exempel. De rödgröna vill att den som gått gymnasiet ska kunna plugga upp sina betyg. I alliansens Sverige ska man bara kunna tenta upp dem.

Båda vill att fler ska bli lärlingar men alliansen vill dessutom att provanställningen för lärlingar under 23 ska kunna förlängas till 1,5 år.

Alliansen vill att den som anställer en ung person ska slippa halva arbetsgivaravgiften även i fortsättningen. Det vill inte de rödgröna som i stället satsar på att helt slopa den för företag som anställer unga arbetslösa.

Båda sidor vill halvera restaurangmomsen och hoppas att det leder till fler ungdomsjobb.

Pest eller kolera?

Är detta ett val mellan pest och kolera? Eller är det två liknande sätt att tackla ett problem som båda identifierat som stort – hög arbetslöshet bland unga?

När mindre än en vecka återstår till valet ligger Mona Sahlin (S) och de rödgröna efter i opinionsmätningarna. Valspurten genomförs i motvind.

Det märktes i duellen i går kväll. Mona Sahlin var mest taggad och gjorde något som var riktigt smart. Hon log. Det var inte bara slugt, det såg dessutom trevligt ut.

Fredrik Reinfeldt var till en början på sin vakt. Först efter mer än halva duellen kom han loss.

Vilka kort utnyttjade inte Sahlin? Hon spelade visserligen ut rättvisekortet men inte i den omfattning man kunde förvänta sig. Hotellstäderskan som betalar fem gånger så hög a-kasseavgift som läkaren, en av Sahlins favoriter, var dock med även i går.

Helt eniga om SD

Men att dagens sjukskrivning, utom för den som har förlängd sjukpenning i vissa fall, upphör först efter 914 dagar, var det nog inte många som förstod.

Reinfeldt bara snuddade vid Anders Borg-kortet. Finansministern har högutnyttjats under slutet av valrörelsen. Men nu var det närmaste Reinfeldt kom konstaterandet att alla länder gick in i finanskriven men ”vi kom ut helt olika”. Luktar självberöm plötsligt illa?

I ett fall är statsministerkandidaterna inte bara nästan överens, de är helt eniga.

Sverigedemokraterna tänker de inte ta i, ens med tång. Vad nu det betyder.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln