Kriminella nätverk beordrade bränder

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-16

Ungdomar tänder eld för att imponera på gäng

Oroligheter i Biskopsgården Bild från september i år – även då startades bränder och polis utsattes för stenkastning. Vad som utlöste oroligheterna då är inte känt.

Förra hösten sattes Göteborg i brand upprepade gånger och upplopp hörde till vanligheten.

Orsaken: kriminella gäng beordrade ungdomar att tända eld och vara hotfulla mot polis och brandkår.

I höstas drabbades flera förorter i Göteborg av upprepade bränder och upplopp. Bara vid Friskväderstorget i bostadsområdet Biskopsgården brann det 22 gånger i fjol.

Nu vet man varför.

Grovt kriminella gäng och nätverk gav ungdomar order om att tända eld och orsaka kravaller, uppger polis och forskare för SVT:s Aktuellt.

Gängen instruerade

Genom spaningsarbete upptäckte polisen hur gängmedlemmar instruerade ungdomar om vad de skulle göra och hur de skulle attackera polisen. Och ungdomarna lydde.

– De vill kanske visa upp sig för de kriminella gängen. Man ville visa att man var duglig, säger poliskommissarie Bertil Clesson till Aktuellt.

Polisen förvånad

Upptäckten var förvånande för polisen som trodde att upploppen berodde på uppgivenhet och besvikelse.

– Vi förväntade oss att vi hade att göra med ungdomar som var arga på samhället i stort och förbaskade på polisen för att vi var i deras område. Men vi hittade kopplingar till kriminella gäng och det var ingenting vi hade förväntat oss, säger Bertil Clesson.

Vill tjäna pengar

Anledningen till att de kriminella nätverken beordrade fram upplopp var enkel: man ville tjäna pengar.

– För en kort tid fungerar det som en maktdemonstration i det lokala bostadsområdet. Det blir ett sätt att visa att man är stark och att de som bor där, både de yngre och äldre, måste räkna med dem och anpassa sig till deras sätt att bedriva narkotikahandel och utpressning, säger Micael Björk, docent i sociologi i Göteborg, till Aktuellt.

Han fortsätter:

– Man driver fram och förhöjer rädslan i bostadsområdena. Den rädslan kan man sen profitera på och tjäna pengar på.

Bränderna slutade

Men upploppen förde med sig att fler poliser rörde sig i området och de ekonomiska möjligheterna försämrades. Så också rekryteringsmöjligheten för gängen. Då gav man nya order till ungdomarna – och bränderna upphörde.

– Gängens ekonomiska verksamhet drabbades och det var de inte intresserade av, säger Bertil Clesson