”Daniel kan bli hertig av Ockelbo”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-04

Catarina Hurtig chattade med aftonbladet.se:s läsare

Hovreportern Catarina Hurtig bloggar om kungahuset på aftonbladet.se.

På onsdagen kunde aftonbladet.se:s läsare chatta med henne om kronprinsessan Victoria och resten av kungahuset.

Fia säger:

Hej! När tror du att victoria kommer att gifta sig snart? Blir det med Daniel?

Catarina Hurtig säger:

Att det blir med Daniel känner jag mig ganska säker på. Det här är den frågan jag får oftast, alla hoppar på mig! Jag längtar också efter den dagen och det är spännande. Mitt stalltips har alltid varit "nästa sommar" i juni. Kungaparet gifte sig den 19 juni. Jag vet att Victoria vill ha ett sommarbröllop. Kungliga förlovningar är alltid korta, det anses lite flott. Så förmodligen blir det förlovning i mars nästa år. Kanske den 12:e som är kungaparets förlovningsdag. Har dock också hört av källor att de kommer vänta ytterligare ett år och det gör mig lite knäckt. Men i gengäld får vi flera bröllop i snabb följd i så fall.

Johan säger:

Hej Catarina! Vilken titel kommer Daniel (om han är gift med Victoria) få den dagen Victoria blir drottning? Prins?

Catarina Hurtig säger:

Det är den näst vanligaste frågan jag får. Tyvärr är det omöjligt att svara på förrän den dagen de gifter sig. Det är nämligen kungen som bestämmer Daniels titel och han kan göra honom till prins. Men oavsett det kommer han kallas för prinsgemål. Det är den titel som prins Philip och prins Henrik har. Det är den titel de får – men egentligen kan kungen göra Daniel till exempelvis hertig av Ockelbo.

Pillis säger:

Är det så att kungabarnen är oskulder innan giftermål? Måste de vara det överhuvudtaget?

Catarina Hurtig säger:

Jag tycker det var ganska befriande när Aftonbladets krönikör Belinda Olsson skrev "Vickan, vi vet att du ligger med Daniel". För självfallet är det så i moderna sammhang att prinsessor inte behöver vara orörda. Det är inte riktigt lika höga krav nu för tiden och det är för väl att man får testa sig fram, för det är extra krångligt att skilja sig som kunglig.

Felix säger:

Vem är trevligast i kungahuset?

Catarina Hurtig säger:

Victoria är väldigt trevlig. Men att jag tycker så kan beror på att hon är den som jag kommit närmast. Drottningen är fantastiskt mjuk och för sig med stil. Hon kan hålla kunglig distans men samtidigt vara personlig och varm. Kungen har en sida som inte kommer fram, vilket hans familj och närmaste vänner ofta påpekar är synd. Han är nämligen roligare privat. Men jag har inte träffat honom i så många privata sammanhang. En annan som är rolig och skämtar är prinsessan Lilian. Hon är otroligt social och trevlig.

Sanna säger:

Är kronprinsessan inte väldigt korrekt? På gränsen till tråkig ibland. Hon verkar bry sig för mycket om vad alla säger! Tror du hon kör sitt race och gifter sig med daniel?

Catarina Hurtig säger:

Tyvärr har jag märkt en skillnad jämfört med när jag började resa med henne vid milennieskiftet. Då var hon mer spontan och vågade prata om kärleken och privata saker. Sedan dess har hon medietränats hårt, men det är väl också nöldvändigt inför hennes roll som drottning. Men hennes privata sida är väldigt spontan och rolig, vilket kanske inte alltid kommer fram till allmänheten. Hon är väldigt noga med att vara korrekt och kanske tänker lite för mycket på det. Generellt tycker jag att kungligheter ska slappna av. Ju mer vi får veta om dem, ju mer gillar vi dem! Sedan kan jag förstå att det är svårt att leva i rampljuset. De måste få ha en privat sfär också.

Stjerne säger:

Finns det dagar eller kvällar då kungen bara tar på sig myskläder och sitter och myser framför tv:n? Och om han vill ha en nattmacka, vem fixar det då?

Catarina Hurtig säger:

Självklart finns det sådana dagar. Och själklart kan kungen ta sig en nattmacka om han vill eller be sin älskade hustru göra en åt honom. Självklart finns det även vid sena timmar personal där som kan bistå, men det är en lyx för en kunglighet att få bre sin macka själv. Victoria älskar att äta frukost ensam på Drottningholm. Hon har ju ingen som fixar det åt henne, utan det gör hon själv. Kungen är jätteduktig på att laga mat och det är rätt så ofta som han står vid grytorna hemma, till familjens stora glädje. Självklart får även en kung ta på sig mystofflorna och morgonrocken hemma. Han älskar att titta på film. Kungafamiljen ser inte så mycket på tv, det har de inte tid till. Men de ser ofta på film och kan då gå på bio ensamma utan annan publik. De älskar actionfilmer och kungen gillar Bondfilmerna som han alltid ser i förväg med sitt kompisgäng. De ser även ofta på dvd hemma.

Christina säger:

Vad tycker du om tv-programmet Hey Baberibas "kungafamilj"?

Catarina Hurtig säger:

Jag skrattar åt dem som alla andra. Jag vet att flera i kungafamiljens närhet också skrattar. Men man kan väl säga generellt att det är väldigt stereotypa bilder som förs fram där och visst kan man känna igen vissa saker. Men den som är mest oförtjänt porträtterad är Carl-Philip som i programmet blivit som ett mesigt blöjbarn som glöms bort i bollhavet. Han är blyg men är inget dumhuvud. Många gillar ju Hey Baberiba-kungen som ju framstår som väldigt rolig i programmet. Men privat är han inte riktigt så rolig och skojfrisk. Kungen vänder sig själv emot att bli bortskojad som en lekfarbror eller seriefigur. Det tycker även Victoria illa om. Det kan ju vara förnedrande för dem som lägger ner sina liv i verksamheten.

Pillis säger:

Tycker inte du att vår drottning är lite för mycket opererad i ansiktet? Jag tycker hon var bra mycket vackrare förut.

Catarina Hurtig säger:

Det är ingen som har bekräftat att drottningen skulle vara plastikopererad. Jag kan tycka att det är lite oförskämt att spekulera i det. Det är var och ens personliga val om man vill fixa till någonting. Jag kan absolut förstå att den lockelsen finns, när man är en så pass offentlig person. Och för Silvia som har blivit så beundrad för sin skönhets skull så kan det vara extra svårt. Det är ingen hemlighet att kvinnor i hennes bekantskapskrets har genomfört ingrepp. Jag kan känna respekt för den viljan att inte vilja se äldre ut, men jag tycker att hon fortfarande är en skönhet som är välbevarad i figuren.

Ida säger:

Varför lever de lyxliv på våra skattepengar?

Catarina Hurtig säger:

Självklart har kungafamiljen ett liv långt från oss andra och en livsstil som vi bara kan drömma om. Men samtidigt har de ju också egna pengar i familjen. En väldigt stor del av apanaget går till tråkiga saker som att bekosta hela representationsappareten och underhåll till slott och herresäten runt om i Sverige. Jag tror att kungen värnar om det mer än någon annan med sin släkthistoria och de är väldigt plikttrogna. Det handlar om ungefär fem kronor per svensk och det är en rimlig peng att betala. Det blir en helt annan uppmärksamhet kring kungafamiljen utomlands i jämförelse med exempelvis paret Reinfeldt.

Sebastian säger:

Vilken maträtt föredrar Victoria?

Catarina Hurtig säger:

Hon gillar asiatisk mat som sushi men tidigare har hon tyckt om vanliga svenska saker som köttbullar och spaghetti med köttfärsssås. Sedan Daniel kom in i hennes liv äter hon lite nyttigare. Det är ofta han som lagar maten och de äter väldigt nyttigt och är måna om figuren och hälsan. Han kommer bli som en hälsoprins, tror jag. Kungen är också noga med att äta nyttigt - med så mycket represenation måste man göra det! Daniel tipsar om nyttig mat till hela familjen. Han och Victoria tränar ju dock så mycket, så de kan ju i princip äta vad som helst. Hon har själv sagt att när man tränar, behöver man inte tänka på det lika mycket. Men hon vill äta bra och nyttigt utan att banta. Hon är också förtjust i lakrits och choklad.

Rambo säger:

Vad är senaste skandalen i kungahuset?

Catarina Hurtig säger:

Jag hörde något om att det tagits en bild när kungen rökte, men det är bara ett rykte. Det finns annars en generell regel att inte plåta kungligheter när de röker eller dricker alkohol. Egentligen kan man undra varför det skulle vara en skandal, varför kan inte kungen få röka i fred?

Stjerne säger:

Har kungen nån gång gått igenom någon riktig prövning känslomässigt?

Catarina Hurtig säger:

Hans barndom inleddes med en stor prövning när han förlorade sin far. Och ännu värre var att man inte pratade om det. En förlust av en förälder är något fruktansvärt som man i dag förstår att man måste bearbeta men då lade man locket på. Alldeles nyligen har kungen och drottningen genomgått en prövning när alla barnen flyttde hemifrån. Det är något som många föräldrar uppfattar som väldigt svårt. De försöker ha en gyllene regel att träffa alla barnen med respektiva på söndagarna. Men det funkar inte alltid. Det vet jag att kungen tyckte kändes lite konstigt och tomt. Victoria har berättat att pappa kungen inte tycker det är roligt när frågan kommer om när hon ska bli drottning. Hon berättade för mig och såg sorgsen ut att ”det blir en dag av sorg. För då finns inte min pappa mer”. Och det vet ju kungen också och det är ju en känslomässig prövning att tänka på att man en dag ska bli gammal och dö.

Moderator säger:

Då tackar vi Catarina Hurtig och alla som har ställt frågor.

Catarina Hurtig säger:

Tack för alla bra frågor och ha en bra dag!

Läs mer:

Vinn boken ”Prinsessor”

Här hittar du sajten