Anställda bowlade om brukares kalsonger

Publicerad 2016-04-14

Skrev om tävlingen på Facebook

Fyra anställda vid ett boende i Luleå spelade bowling och tävlade om ett första pris – priset var en brukares kalsonger, avslöjar Norrländska Socialdemokraten.

– Vi överväger att dela ut en skriftlig varning, säger Annika Klefsjö, verksamhetschef vid individ- och familjeomsorgen vid Socialförvaltningen till NSD.

Det var i mars som det kom fram att fyra anställda vid ett boende i Luleå var ute och spelade bowling – första priset var en brukares kalsonger. Själva tävlingen la de ut på Facebook där det även gick att läsa brukarens initialer.

Tre av dem stängdes av i tre veckor med full lön, den fjärde var timvikarie. Nu är de tre anställda tillbaka på boendet.

"Avstängda under tiden vi utredde"

Verksamhetschefen vid individ- och familjeomsorgen vid Socialförvaltningen, Annika Klefsjö, kan bekräfta att en allvarlig händelse har inträffat men hon vill inte uttala sig om vad som hänt.

– Det kom till vår kännedom att de har agerat väldigt olämpligt gentemot en brukare och vi ser oerhört allvarligt på det inträffade. Tre anställda var avstängda under tiden vi utredde händelsen, säger hon till NSD.

"Vi överväger att dela ut en skriftlig varning"

De kom fram till att de inblandade har visat stora brister i värdegrundsmedvetande och i förhållningssättet i sitt uppdrag. Annika Klefsjö säger sig vara ”riktigt förbannad” över det inträffade.

Nu överväger Socialförvaltningen disciplinstraff och att skicka personerna på en kurs i etik- och moralfrågor.

– Vi överväger att dela ut en skriftlig varning.

Personerna är kvar i tjänst

På frågan om det är lämpligt att de här personerna är kvar i tjänst säger Annika Klefsjö att det just nu är så här de gör och hanterar ett sådant här ärende. Dessutom ska det finnas personal som ser över de inblandade så att det inte händer igen. Brukaren ska vara informerad om händelsen, säger hon till NSD.

Följ ämnen i artikeln