Fracking kan ligga bakom jordbävning

Publicerad 2016-09-04

En kraftig jordbävning skakade Oklahoma under lördagsmorgonen.

Nu utreds om fracking – en metod för att utvinna gas – ligger bakom skalvet.

Jordbävningen klockan 7.02 på morgonen, lokal tid, var tillsammans med rekordskalvet 2011 det kraftigaste som drabbat Oklahoma. Det mätte 5,6 på richterskalan och kändes i flera omgivande delstater. Flera byggnader skadades i Pawnee, som drabbades värst.

Nu ska man utreda om skalvet kan bero på håligheter i berggrunden där avfallsvatten från fracking-brytning förvaras, skriver SVT.

US Geological Survey, USGS, har konstaterat att risken för skalv i Texas och Oklahoma orsakade av mänsklig aktivitet är lika stor som risken för naturliga skalv i Kalifornien, skriver CNN. Risken för sådana människo-orsakade skalv under 2016 är hela 5-12 procent, enligt USGS.

Misstänks orsaka skalv – och förgifta vatten

Matt Skinner är talesperson för The Oklahoma Corporation Commission, som utreder orsakerna bakom lördagens skalv. Enligt honom beror jordbävningar i Oklahoma vanligtvis inte direkt på själva frackingen, utan på tryck från en sorts brunnar i marken där avfallsvatten efter fracking förvaras.

Efter lördagens skalv stängdes 37 avfallsbrunnar kopplade till olje- och gasproduktion ner.

Fracking, eller hydraulic fracturing, är en metod för att utvinna fossila bränslen som till exempel naturgas. Vatten blandat med kemikalier pressas ner borrhål i marken för att skapa sprickor i skifferlagren under markytan. Naturgas frigörs och pressas i sin tur upp till ytan. Avfallsvatten från brytningen sprutas in i håligheter i berggrunden och blir kvar där.

Metoden har inte bara kritiserats för att den tros kunna orsaka jordskalv utan även för att den enligt kritiker riskerar att förgifta grundvattnet.