Stålvajer användes för att döda björn i stor jakthärva

Uppdaterad 2016-09-30 | Publicerad 2016-09-29

Åklagaren: "Hund slet i den döde järven"

Tjuvjägarna satte upp en kamera i skogen. Den järv som senare sköts till döds har här fotograferats.

Sändare på hundhalsband, telefonavlyssning och en stålvajer som använts för att döda en björn.

Så avslöjas de fem misstänkta tjuvjägarna i den stora jakthärvan i Norrbotten.

– Tjuvjägare lever normalt i laglöst land, säger åklagaren Åse Schoultz.

I början av sommaren fick polisen i Norrbotten underättelseinformation om misstänkt tjuvjakt. Rovdjur ska illegalt ha dödats och flera personer kunde vara inblandade. Spaningsarbetet inleddes och åklagaren begärde att i hemlighet få telefonavlyssna en av de misstänkta.

– Vi lyssnade i början av en person, sedan tillkom fler, säger Åse Schoultz, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som leder utredningen om jakthärvan till Aftonbladet.

Hittade stålvajer och skinn

Utredningen växte och polisen ringade in fem misstänkta män som är i åldern 30-70. De greps i slutet av augusti på fem olika orter i Norrbotten i ett stort tillslag. Sammanlagt deltog 45 poliser och helikopter användes.

– Vi har kommit fram till att två björnar och en järv dödats illegalt, säger Åse Schoultz.

I husrannsakan hittades bevis som tillsammans med telefonavlyssningen knyter männen till tjuvjakten, enligt åklagaren. Bland beslagen finns en stålvajer, det var tidningen Svensk jakt först med att berätta. Stålvajern ska ha formats till en snara som tjuvjägarna använde för att döda en av björnarna.

– Det är illa, säger Åse Schoultz.

"Hund slet i den döde järven"

Den andra björnen och järven sköts till döds. Polisen hittade en bild på järven, tagen kort efter att den dödats, i en av männens mobiltelefon.

– Där syns hur en hund slet i den döde järven, säger Åse Schoultz.

Bland beslagen från husrannsakan finns GPS:er och sändare som suttit på hundhalsband.

– Sändarna kan visa hur tjuvjägarna rört sig i skogen, säger Åse Schoultz.

Polisen hittade också vapen, blodspår och skinn. De ska analyseras av Nationellt forensiskt centrum.

Bland de misstänkta finns en man som har koppling till länsstyrelsen och rovdjursfrågor.

– Jag är mycket förvånad, vi har haft ett starkt förtroende för honom på länsstyrelsen, sa landshövding Sven-Erik Österberg till Expressen i samband med gripandet.

Koppling till länsstyrelsen

Männen, som är hemmahörande i olika orter i Norrbotten, häktades för brotten. De har nu släppts, men är fortfarande misstänkta. Åklagaren hoppas att utredningen är klar innan jul. Blir männen dömda riskerar de fyra års fängelse, vilket är maxstraffet för grovt jaktbrott. Det skulle också vara en närmast unik dom. Det är ovanligt att tjuvjägare blir upptäckta.

– Tjuvjägare lever normalt i laglöst land. Min bild, efter att ha jobbat som jaktåklagare i fem år, är att det är otroligt sällan man ens lyckas upptäcka denna typ av brott, säger Åse Schoultz.

Utredningen har kritiserats för att sluka stor del av polisens resurser. De 45 poliserna som deltog i tillslaget i augusti grep de misstänkta tjuvjägarna på fem olika orter. Den situationen krävde en större personalstyrka, förklarar åklagaren.

– Jag vill framhäva att inga resurser från utredning av mer vardaglig brottslighet har tagits i anspråk, säger hon.