Raseri på gatorna i svenskparadiset efter kungens kärlekskrav

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter de senaste dagarnas protester i Thailand har hårt kritiserade kung Maha Vajiralongkorn gjort ett sällsynt tv-framträdande.

”Jag tror att ni nu förstår att landet behöver folk som älskar nationen och monarkin” sa kungen.

Uttalandet gav snarare motsatt resultat och folket har återigen gett sig ut på gatorna för att demonstrera.

Den som kritiserar den thailändska monarkin riskerar att straffas med fängelse. Sedan i torsdags, den 15 oktober, har det även blivit förbjudet för fler än fem personer att samlas i Bangkok under 30 dagar.

Det är under samma period också förbjudet att publicera nyheter eller andra meddelanden som riskerar att ”skapa rädsla”, påverka nationens säkerhet eller förstöra allmänhetens moral.

De nya förbuden infördes plötsligt, klockan fyra på natten till torsdagen. Landets utveckling har kritiserats av människorättsorganisationen Amnesty International.

– Dessa arresteringar och plötsliga nödåtgärder som tillkännages mitt i natten är bara några av de allt fler angreppen mot yttrandefriheten och fredliga samlingar, säger organisationens regionala kampanjchef Ming Yu Hah i ett uttalande.

Men demonstranterna som protesterat i olika omgångar under tre månaders tid trotsar riskerna och fortsätter. I Bangkok har man använt fingergesten från “Hunger games”-filmerna.

Demonstranter samlas på gatorna i Bangkok och kräver demokrati i Thailand.
Foto: Gemunu Amarasinghe / TT
Demonstranter samlas på gatorna i Bangkok och kräver demokrati i Thailand.

Kungen kräver kärlek

Kungen, som bland annat har fört över 30 miljarder dollar, motsvarande 265 miljarder svenska kronor, från monarkin till sig själv har länge kritiserats för att vara odemokratisk.

När han nu gick ut och försökte stävja proteströrelsen med en uppmaning till att i stället göra sig nyttiga till landet ledde det knappast till ökat lugn på gatorna.

”Jag tror att ni nu förstår att landet behöver folk som älskar nationen och monarkins institutioner” sa kung Maha Vajiralongkorn till den statliga tv-kanalen under fredagskvällen.

”Alla erfarenheter ni haft och allt arbete ni gjort kan göra nytta. Ni kan lära nya generationer om allt ni varit med om. Det kommer vara otroligt användbart” sa kungen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Thailands kung Maha Vajiralongkorn.

På lördagen bröt demonstrationer ut för fjärde dagen i rad. Polisen slog i veckan tillbaka mot de till majoriteten fredliga protesterna med vattenkanoner med färg i, något som även det kritiserats av Amnesty.

Ex-politiker stöttar

Många demonstranter uttrycker missnöje mot hur landets före detta premiärminister Yingluck Shinawatra avsattes 2014 och ersattes till förmån för nuvarande premiärministern, juntans Prayuth Chan-ocha.

Foto: Gemunu Amarasinghe / TT
Demonstration i Bangkok.

Nu har Yingluck Shinawatra själv gått ut på twitter med ett uttalande riktat direkt till Chan-ocha:

”I dag har det som hände mig även hänt dig, med mer än 100 000 studenter och thailändare som kräver att du avgår... Jag hoppas att du minns vad du bad av mig och att du omedelbart tar beslutet som leder landet till fred och välstånd”.

Trots folkets ilska har dagens demonstrationer varit fredliga , rapporterar Nikkei Asia.

Publicerad:

LÄS VIDARE