”Det är så nära ett totalförbud man kan komma”

PODD Om den nya polska abortlagstiftningen
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: Olivia Svenson

Publicerad:
Uppdaterad:

20 miljoner osäkra aborter utförs i världen varje år. Varje år dör cirka 47 000 flickor och kvinnor till följd av farliga och olagliga aborter, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Men abort är en kontroversiell, omdebatterad och politiskt brännhet fråga i många länder. Polen har redan bland de strängaste abortlagarna i Europa – men har sedan 1993 haft ett undantag för abort vid incest eller våldtäkt, risk för kvinnans hälsa eller om fostret har allvarliga skador. Nu är undantaget om fosterskador på väg att försvinna. Författningsdomstolen i landet har gjort ett utlåtande där de säger att ”abort vid allvarliga fosterskador strider mot grundlagen”.

Vad kommer det här att innebära för kvinnor i Polen som vill eller måste göra abort? Varför har landet så stränga abortlagar? Och hur ser det ut just nu i resten av världen?

Det talar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Katarina Bergehed, sakkunnig inom kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter vid Amnesty. Programledare är Olivia Svenson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Aftonbladet Daily är daglig podcast som sammanfattar och fördjupar aktuella nyhetshändelser och samtidsfenomen. Varje vardag intervjuar vi experter och reportrar för att ge en lite större bild av de nyheter som dominerar flödet.

Avsnitten släpps 04:00 varje morgon och man kan prenumerera i alla podcast-appar som till exempel Podcaster, Spotify eller Acast. Om man följer Aftonbladet i sin smarta högtalare kan man dessutom få Aftonbladet Daily direkt i sitt nyhetsflöde. Aftonbladet Daily görs av Marcus Ulvsand, Jenny Ågren och Olivia Svenson.

 
Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify
 Via RSS


Mer från Aftonbladet Daily

Publicerad:

LÄS VIDARE