Alvedon för barn återkallas – häftklammer hittades i stolpiller

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Läkemedlen Alvedon och Panodil används för barn mellan tre månader och ett år.

De återkallas efter att en häftklammer hittats i ett stolpiller.

– Det var en vuxen som skulle ge det här till ett barn och upptäckte att det stack ut något från den här suppen, säger Caroline Bawden på Läkemedelsverket.

Apotek, vården och dagligvaruhandlare har meddelats att de aktuella läkemedlen ska sluta säljas och plockas bort från eventuella lager, enligt Läkemedelsverket.

En häftklammer hittades i ett suppositorium, även kallat stolpiller eller ”supp”, som förs in i ändtarmen. Läkemedlen är anpassade för barn mellan tre månader och ett år som har feber och värk.

– Det här kom till oss genom en reklamation i slutet på augusti. Då startade Läkemedelsverket sin utredning. Vi tog kontakt med företagen som också fått den här informationen och startat utredning, säger Caroline Bawden, utredare på Läkemedelsverket.

Myndighetens analys visar att detta ”med stor sannolikhet är en isolerad händelse.” Om en sådan här supp användes skulle den kunna orsaka skada i ändtarmen. Men det finns inga rapporter om att någon farit illa.

Stolpillret med häftklammern hittades i ett paket Alvedon från batch V007, men två ytterligare omgångar Alvedon samt en från Panodil återkallas också.

– De är tillverkade under samma tidsperiod, säger Caroline Bawden.

Foto: Läkemedelsverket
Publicerad: