Publicerad:
Uppdaterad:

Flera värmerekord i Europa – varmaste dagen någonsin

Av: Maria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

Förskolor håller stängt, människor uppmanas att om möjligt jobba hemifrån och hålla sig inne i Paris. Där är det svettigt med 41,7 graders värme vilket gör det till den varmaste dagen någonsin i staden.

Men Paris är inte ensamt i Europa med värmerekord de senaste dagarna.

En värmevåg sprider sig i Europa, i Sverige har SMHI i veckan gått ut med en klass 1-varning för hög värme i Norrlandskusten och flaggar för höga temperaturer i hela landet.

Men i länder så som Nederländerna, Tyskland och Storbritannien har värmen passerat hög och gått till extrem. På torsdagen har temperaturer så höga som 36.9 grader mätts i London och enligt lokala medier kan torsdagen bli den varmaste någonsin.

1 av 6 | Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
En kvinna försöker håla sig sval med en solfjäder under en cricketmatch i London.

”Stanna inomhus”

I Nederländerna var onsdagen den varmaste på 75 år med 39,3 grader. Likaså i Tyskland slogs rekord där det var stekande 40.5 grader. I delar av norra Tyskland har sjöar och floder torkat medförande stora risker för massdöd av fisk och skaldjur.

Men i Nederländerna hann det inte gå ett dygn innan ytterligare ett rekord slogs med 40 grader under torsdagen, skriver CNN.

Dödsrisk

Värmen fortsätter att stiga i Paris som på torsdagen haft sin varmaste dag någonsin sedan mätningarna startades, med 40,7 grader och fler rekord väntas. I landet finns därför en oro att den pågående hettan ska bli likt den extremvärme som drog över landet för 16 år sedan då nära 15.000 människor dog.

Myndigheter har i veckan gått ut med varningar till det franska folket att hålla sig inomhus så mycket som möjligt och förskolor hålls stängda under värmeböljan. Sedan tidigare har flera värmerekord även slagits i bland annat Slovakien, Polen och Österrike.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: